Més enllà de Ciutadans, el grup que ha demanat el ple monogràfic sobre la segona onada de la Covid-19 que s'ha celebrat aquest dimarts al Parlament, la resta dels grups de l'oposició també han carregat contra el Govern per la gestió de la crisi sanitària.

La primera en parlar ha estat la diputada del PSC Assumpta Escarp, qui ha acusat l'Executiu català de "deslleialtat" amb el govern espanyol i amb els ajuntaments. "Calia sumar esforços i construir ponts", ha criticat. Escarp ha anat més enllà i ha acusat el Govern de "precipitar la desescalada per fer veure que vostès ho sabien fer millor".

Retrets al procés

La parlamentària socialista també ha criticat que els darrers governs han deixat els serveis públics "als ossos" i ha recordat que no s'ha recuperat la inversió en polítiques socials i que la retallada en salut representa una reducció del 27% de despesa.

Ple Covid Coronavirus Assumpta Escarp - Sergi Alcazar

La diputada del PSC Assumpta Escarp al ple d'aquest dimarts | Sergi Alcàzar

Amb una estratègia una mica més dissimulada que la de Carlos Carrizosa, la socialista també s'ha preguntat si "s'hagués pogut abordar millor la pandèmia sense aquesta dècada perduda", en referència al procés independentista. A més, s'ha queixat dels sous dels professionals sanitaris: "Els més mal pagats d'Europa".

 

Els comuns, contra el "fonamentalisme de mercat"

Pel grup dels comuns han parlat la seva líder, Jéssica Albiach, i la diputada Marta Ribas. Albiach ha volgut assenyalar les causes que, segons ella, expliquen la falta de recursos del sistema de salut. "És fruït de les polítiques de CDC i del fonamentalisme de mercat", ha criticat.

Ple Covid Coronavirus Jessica Albiach - Sergi Alcazar

La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, durant la seva intervenció | Sergi Alcàzar

També ha criticat la conselleria de Salut per no voler negociar amb els metges en vaga. "No pot ser que els metges residents que estan a primera línia i que ni tan sols cobren 1.000 euros al mes es posin de vaga i no se'ls faci cas", ha etzibat. Llançant un retret a l'eslògan de JxCat, Albiach ha dit que "davant d’una confrontació intel·ligent, volem una cooperació intel·ligent". "Davant d’una Catalunya dividida, volem un Pacte Nacional per la sanitat", ha afegit.

Ribas, per la seva banda, ha defensat que el sistema sanitari no s'ha de reconstruir sinó transformar. Ha apuntat que ha de ser "diferent", amb un CatSalut que governi, amb garanties d'equitat i participació "real" dels professionals i la ciutadania. ​

 

La CUP: "No s'ha estat a l'alçada"

El diputat de la CUP, Vidal Aragonès, que ha començat la seva intervenció celebrant l'absolució de l'activista dels CDR Tamara Carrasco, també ha carregat contra la consellera Vergés i ha denunciat que "la conselleria no ha estat a l'alçada". "Hi ha confusió i opacitat", ha denunciat assenyalant el cohabitatge d'allò públic amb allò privat.

Ple Covid Coronavirus Vidal Aragonès - Sergi Alcazar

"En què es diferencia la gestió d’ERC amb la de sociovergència?", ha preguntat el diputat de la CUP Vidal Aragonès

En aquesta línia li ha preguntat: "En què es diferencia la gestió d’ERC amb la de sociovergència?", en referència als darrers Governs de CiU i el PSC. "La responsabilitat individual ha d'anar acompanyada de mesures col·lectives i amb perspectiva de classe", proposant abastir de mascaretes els ciutadans als quals aquesta despesa els hi suposa un problema i la realització d'inspeccions de treball a empreses per veure si es compleixen les mesures sanitàries.

 

El PP i la despesa sanitària prèvia al 2008

Finalment, el popular Santi Rodríguez ha advertit que Catalunya no ha recuperat la despesa sanitària que tenia abans de la crisi econòmica que es va iniciar l'any 2008. "Estem a la cua", ha alertat assegurant que la resta de comunitats autònomes sí que l'han recuperat.

Ple Covid Santi Rodriguez - Sergi Alcazar

El diputat del PP Santi Rodríguez ha lamentat que el Govern hagi desviat "només 20 milions" cap a Salut | Sergi Alcàzar

Rodríguez també ha lamentat que el Govern hagi desviat "només 20 milions" cap al Departament de Salut provinents d'altres conselleries. "És tant com l'adjudicació que van fer a una empresa per fer al rastreig dels malalts", ha comparat.