Oposició frontal del Govern al repartiment de menors migrants no acompanyats arribats a les Canàries que proposa l’Estat. El Departament de Drets Socials ha rebutjat la proposta que ha fet aquest dilluns al matí des de l'illa el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, per alleugerir la situació de les Canàries, Ceuta i Melilla, que es veuen sobrepassades. Fonts de Drets Socials creuen, a partir dels càlculs que fa l'executiu estatal, que a Catalunya li tocarien entorn d'un centenar de joves, xifra que El País apuja fins als 191. En definitiva, és una proposta que "no respon a les necessitats reals de Catalunya". El càlcul, assegura el Departament, no té en compte l'esforç real d'acollida ni s'acompanya del finançament proporcional. Drets Socials recorda que actualment el sistema de protecció de Catalunya acull 6.627 joves migrats sols, 4.192 dels quals tenen entre 18 i 21 anys.

Des de l'executiu català s'insisteix en la "necessitat" d'un repartiment "més just" per a tots els territoris de l'estat espanyol amb uns criteris de càlcul que tinguin en compte "els costos de prestació de servei" i "l'acollida més enllà dels divuit anys". En aquest sentit, afirmen que ara com ara Catalunya és el territori que acull més menors migrats no acompanyats "sense ser porta d'entrada". També denuncien un "cas de gesticulació que no s'ajusta a la realitat", atès que, segons les xifres del Departament de Drets Socials, l'any passat van arribar 2.330 joves migrats sols i l'estat espanyol va proposar que Catalunya n'acollís 33 en un repartiment acordat. Aquest any es proposa un repartiment "que ronda el centenar de joves migrats sols quan entre gener i març n'han arribat 891". Per això el govern català no està d'acord en donar per bo un repartiment que Torres ha advertit que si no és acceptat per la Conferència Sectorial, s'aplicarà igualment en virtut de l'aprovació de la norma proposada al Congrés.

Canàries, sobrepassades amb 5.500 menors a càrrec

La proposta s’ha treballat prèviament amb el govern canari i s’ha traslladat al seu president, Fernando Clavijo, aquest dilluns en una trobada presencial a les Palmes de Gran Canària. Actualment, Canàries té a càrrec seu 5.500 menors no acompanyats i l'objectiu és rebaixar la xifra a 3.000, el màxim que els serveis públics de l'illa poden assumir a parer de les dues administracions. A partir d’aquesta quantitat s’anirien distribuint.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!