El govern espanyol vol repartir 2.500 menors estrangers no acompanyats des de les Canàries a la resta de l'Estat. L’executiu, que ha traslladat la seva voluntat aquest dilluns en un acte a les Canàries, defensa una modificació legislativa per establir un sistema de distribució obligatòria entre els territoris amb l’objectiu d’alleugerir la situació a les Canàries, Ceuta i Melilla, que es veuen sobrepassades. En cas d’aprovar-se, 2.500 menors que ara mateix estan a les illes serien acollits en altres comunitats autònomes. En aquest sentit, el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha apuntat que “mai Espanya ha estat tan a prop d’establir un sistema de distribució de responsabilitats entre comunitats”. Per aquest motiu, el titular ha demanat “altura de mires i responsabilitat” a totes les formacions polítiques. En concret, el ministre ha demanat al PP que doni suport a aquesta modificació legislativa, ja que són els populars els qui governen a les Canàries, Ceuta i Melilla.

L’objectiu és repartir 2.500 menors no acompanyats en un any

Torres ha assegurat que el govern espanyol està obert a valorar diferents fórmules, però ha defensat que una proposició de llei és la més segura. “Si tira endavant aquest text, podrien ser repartits 2.500 menors que estan a les illes en el termini màxim d’un any després de la seva identificació”, ha explicat. El pla de resposta, que contindria la redistribució territorial, s’hauria d’aprovar en un termini de tres mesos des de l’entrada en vigor de la llei, i inclouria les mesures relatives al finançament que s’estimessin necessàries. Alhora també inclouria la distribució dels menors que arribessin i superessin la xifra màxima estipulada.

Les Canàries, sobrepassades amb 5.500 menors a càrrec

La proposta s’ha treballat prèviament amb el govern canari i s’ha traslladat al seu president, Fernando Clavijo, aquest dilluns en una trobada presencial a les Palmes de Gran Canària. Actualment, les Canàries té a càrrec seu 5.500 menors no acompanyats i l'objectiu és rebaixar la xifra a 3.000, el màxim que els serveis públics de l'illa poden assumir a parer de les dues administracions. A partir d’aquesta quantitat s’anirien distribuint.

Més de 600 menors migrants han arribat a Catalunya en els dos primers mesos del 2024

En els dos primers mesos de l'any han arribat a Catalunya un total de 664 menors migrats no acompanyats —en concret, 364 al gener i 300 al febrer—, una xifra que ha "superat les expectatives", textualment, del Departament de Drets Socials de la Generalitat i que fa pensar les autoritats catalanes encarregades de gestionar l'arribada que aquest 2024 es podrien superar el rècord que per ara ostenta el 2018, quan van arribar-hi a Catalunya 3.709. "La nostra hipòtesi és que arribarem a nivells de l’any 2018 o més, aproximadament uns 4.000", apuntaven a El Nacional.cat fonts de la consellera fa poc més d'un mes. Per donar resposta a aquesta onada migratòria protagonitzada per menors, el Govern ha obert i ampliat una desena de punts d'acollida arreu del territori. La majoria han estat acollits a Girona (133), a Lleida (126) i les comarques de Barcelona (114).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!