L'absència del Rei aquest divendres a Barcelona ha desencadenat un sisme polític. Després que el ministre de Consum, Alberto Garzón (IU), hagi acusat públicament el rei d'Espanya de "maniobrar contra el govern" i "incomplir" la Constitució, el Partit Popular demana ara la seva dimissió. El ministre ha estat el primer membre del govern de Sánchez en alçar la veu contra el monarca.

"Les declaracions d'Alberto Garzón exigeixen que presenti la seva dimissió o que se li cessi de manera immediata. El súmmum d'aquest Govern és que pretén destruir les institucions de l'Estat, des de dins", ha demanat la vicepresidenta segona del Congrés, Ana Pastor (PP).

Garzón ha carregat contra el Rei després que aquest hagi telefonat el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per dir-li que "li hauria agradat" haver estat avui a Barcelona en l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges.

Més veus crítiques a les declaracions de Garzón

Altres membres del Partit Popular i altres grups de l'oposició han alçat la veu contra les declaracions de Garzón respecte el Rei. La portaveu del Grup Popular, Cuca Gamarra, ha interpel·lat directament al president espanyol Pedro Sánchez per posar ordre. "Des del propi Consell de Ministres erosionant al Cap de l'Estat. Algú posarà ordre? Què serà el següent?", ha preguntat a través de Twitter.

Des del Ciutadans també s'han mostrat disconformes amb les paraules del líder d'Izquierda Unida. L'eurodiputat del grup taronja, Luis Garicano, ha titllat d'"insostenible" la posició del ministre de Consum. "Aprofita el pitjor moment en 40 anys per a dur a terme la seva revolució des del govern", ha valorat Garicano.

Les conseqüències de l'absència del Rei

L'absència del Rei en l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona ja va provocar una topada frontal del Poder Judicial amb el govern de Pedro Sánchez fins i tot abans d'aquest divendres. Diverses organitzacions de lletrats van manifestar el seu malestar i el discurs del president del CGPJ, Carlos Lesmes, ha deixat clar el seu "enorme pesar"

Poques hores després, s'ha sabut d'una trucada entre el rei Felip VI i Lesmes, durant la qual el monarca ha admès que li "hauria agradat" ser a l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges. Després d'això, l'impacte del sisme ha arribat encara amb més força a l'interior del govern espanyol.