La correcció política entre les institucions espanyoles s'està esberlant i han aparegut les primeres crítiques dures de ministres contra Felip VI, un fet del tot inèdit des de la Transició. És una crisi política oberta. El ministre de Consum, Alberto Garzón (IU), ha acusat públicament el rei d'Espanya de "maniobrar contra el govern democràticament triat" i d'"incomplir" la Constitució que imposa la seva neutralitat.

Garzón ha carregat contra el Rei després que aquest hagi telefonat al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per dir-li que "li hauria agradat" haver estat avui a Barcelona en l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges, després que el govern espanyol va demanar-ne l'absència.

"La posició d'una monarquia hereditària que maniobra contra el govern democràticament triat, incomplint d'aquesta manera la Constitució que imposa la seva neutralitat, mentre és aplaudida per l'extrema dreta és senzillament insostenible", ha deixat anar el ministre de Consum.

En un to més institucional, el vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, ha reclamat també "neutralitat política" a Felip VI, i ha criticat les dures càrregues policials de dijous a Madrid, del cos dirigit pel seu company de gabinet, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. 

"Respecte institucional significa neutralitat política de la comandància de l'Estat, renovació dels òrgans judicials en temps i forma, i actuacions de la força pública proporcionals", ha apuntat.


Abans dels missatges d'Iglesias i Garzón, la vicepresidenta primera del govern espanyol, la socialista Carmen Calvo, havia agraït en sentit oposat a Felip VI que "estigui sempre al seu lloc, que és el de la neutralitat".

L'absència de Felip VI en l'acte dels nous jutges a Barcelona ha generat una gran crisi política, que ha portat Lesmes a manifestar el seu "enorme pesar" en ser la primera vegada que el cap de l'Estat no hi assisteix. Hi ha afegit que el fet té "dimensió constitucional i política".

Al final de la cerimònia a l'Escola Judicial de Barcelona, el monarca espanyol ha telefonat al president del CGPJ i ha lamentat la seva absència, en un gest evident contra el govern espanyol.

D'altra banda, un micro obert ha enxampat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, despotricant dels "Visca el Rei" que els jutges han cridat en el lliurament de despatxos a Barcelona. "S'han passat tres muntanyes", es pot sentir que ha dit el ministre, que tot indica que ho ha interpretat com una queixa per l'absència de Felip VI de l'acte, ordenada pel govern espanyol en previsió de suposats incidents. L'escena ha quedat enregistrada en el vídeo de l'acte.