Els grups municipals de PSC, Guanyem Badalona, ​​ERC, Badalona En Comú Podem i Junts de l'ajuntament de Badalona registraran aquest dijous a les 8.30 del matí la moció de censura a l'actual alcalde, Xavier García Albiol (PP). Així ho han acordat després de la seva aparició en els Papers de Pandora, on figura que presumptament va tenir el poder general per a gestionar una societat a Belize. 

Fonts de Guanyem Badalona han explicat que la signatura del document es portarà a terme a la Secretaria Municipal de l'Ajuntament i han confirmat que donaran suport a la moció a favor del líder del PSC a la ciutat, Rubén Guijarro, tot i que ha descartat entrar per ara en el govern.

El possible nou govern

Així mateix, des d'ERC, Badalona en comú Podem i Junts també han confirmat que donaran suport a la mesura.

La decisió part de Junts per Badalona ha estat acordat de forma unànime - segons fonts del partit - en una reunió de l'assemblea local del partit aquesta tarda. D'altra banda, han comunicat que entraran en un procés de negociació amb la resta de forces polítiques impulsores de la moció per decidir si participaran o no en el futur govern de la ciutat. 

Una major unitat de l'oposició

La notícia arriba només un dia després de la primera reunió formal sobre aquesta qüestió, en la qual ja es podia veure una major unitat que fa un any i mig, quan Albiol va recuperar l'alcaldia arran de la dimissió del socialista Àlex Pastor i per la manca d'entesa entre la resta de partits.

L'Ajuntament de Badalona compta amb 11 regidors del PP; sis del PSC; quatre Guanyem Badalona; tres d'ERC; 2 de Badalona En Comú Podem, i un dels Junts.

Albiol contraataca

Com és evident, Albiol ha manifestat el seu rebuig a la decisió. En un missatge de Twitter, aquest mateix dimarts Albiol va acusar l'oposició de voler "destrossar els avanços aconseguits en any i mig d'alcaldia" amb una moció de censura.

Es va dirigir especialment al PSC Guanyem Badalona, assegurant que "van destrossar" la ciutat entre 2015 i 2020 - sota les alcaldies de Dolors Sabater (Guanyem) i d'Àlex Pastor (PSC)- i ha recordat que aquestes forces no van aconseguir un acord per a governar després de la dimissió de Pastor.

 

albiol

 

Els Papers de Pandoa

Albiol figura en els anomenats Papers de Pandora, una investigació periodística internacional que ha destapat comptes opacs de personalitats i dirigents d'arreu del món. Segons El País, Albiol va rebre l'any 2005 un poder general d'una societat de Belize que es va tramitar a través d'una gestora andorrana.

El poder permetia a l'alcalde de Badalona obrir comptes bancaris a l'estranger i, fins i tot, gestionar propietats de la societat. Tot plegat quan ocupava el càrrec de secretari de política municipal del Partit Popular de Catalunya. Va ser en aquell moment quan es va vincular amb Luverne International Inc.

 

Imatge principal: PSC, ERC, Badalona En Comú i Junts celebren els avenços en la moció de censura a Albiol / Europa Press