L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, creu que la moció de censura, que es comença a negociar de manera formal aquest mateix dimarts, "tornarà a destrossar els avenços" del seu any i mig de mandat. Després que el PSC hagi anunciat oficialment l'inici dels contactes amb la resta de partits, Albiol ha assegurat que als grups de l'oposició "no els importa Badalona" i que "van a la seva".

En aquest sentit, l'alcalde critica que el PSC s'aliï amb Guanyem, a qui identifica amb la CUP, i creu que les alcaldies de Dolors Sabater i Àlex Pastor, entre 2015 i 2020, no van ser bones per a la ciutat.

TUIT Albiol mocion censura

L'intent de moció de censura arriba després que la setmana passada Xavier Garcia Albiol aparegués als Papers de Pandora com a apoderat d'una societat a Belice, un paradís fiscal d'Amèrica Central. A la investigació també apareix el regidor i durant molts anys número dos d'Albiol a Badalona, Ramon Riera.

Comencen els contactes

El president del grup municipal del PSC a Badalona, Rubén Guijarro, ha anunciat que obre contactes "formals" amb tots els grups per impulsar la moció de censura. Així ho ha dit en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 després de constatar que Albiol no dimiteix tot i aparèixer als Papers de Pandora.

"L'alcalde està atrinxerat a no dimitir amb excuses de mal pagador i fent prevaldre el seu personalisme abans que la ciutat", ha afegit. Guijarro no ha volgut posar data a quan es podria formalitzar la moció de censura i ha dit que actuaran amb "prudència". El líder del PSC a Badalona s'ha mostrat disposat a assumir la responsabilitat de rellevar Albiol "per dignitat i bona imatge de la ciutat".

El paper de Guanyem

Per la seva banda, la líder de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, ha fet declaracions a TV3 sobre la moció de censura, però no ha volgut aclarir quin serà el paper de la seva formació i quin serà el dels socialistes. "El PSC s'havia de moure sí o sí i hi ha d'haver un reconeixement del paper que juga Guanyem", ha dit sobre el suport dels socialistes a la moció.

La presidenta de la CUP Dolors Sabater en el Parlament / ACN

Dolors Sabater / ACN

Sabater ha fet referència, en més d'una ocasió, al terme "lideratge conjunt", i ha assegurat que es refereix a la idea que "el pes del PSC i de Guanyem ha de ser el mateix". 

"Després de 30 anys com a regidor de Badalona, és hora que acabi la carrera política d'Albiol. La ciutat mai havia estat tan deixada com està ara. La ciutadania havia idealitzat Albiol i segur que ara veurà que no era el que es prometia", ha subratllat Sabater, alhora que ha acusat Albiol de basar el seu èxit en el "populisme d'extrema dreta i racista".

Finalment, Sabater ha recordat que Badalona fa molt temps que està paralitzada i que ara, després dels Papers de Pandora, encara ho està més perquè Albiol ha cancel·lat la seva agenda. El govern de Xavier Garcia Albiol ha suspès les reunions programades que fan setmanalment els regidors del govern i de l'oposició, i manté únicament en agenda les comissions informatives del ple d'octubre, que es van celebrar divendres passat, i que són obligatòries per llei. 

 

Foto principal: Albiol besa la vara d'alcalde el dia de la seva presa de possessió / ACN