Pluja de retrets i acusacions contra la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, al Parlament on ha comparegut per donar explicacions sobre el caos registrat aquest dissabte al procés d'oposicions per estabilitzar personal de la Generalitat. La vigília de comparèixer la consellera ja havia anunciat que s'hauran de repetir tots els exàmens, a més de responsabilitzar-ne l'empresa encarregada del procés, Cegos. Tot seguit, la resposta de l'empresa va ser fer públic el contracte signat amb el Govern i denunciar retards i errors en la informació per part de la conselleria que van desembocar en el caos. "De moment no li demanem la dimissió, però realment, s'ho mereix", ha advertit el PSC, mentre Junts ha apuntat també al cap de la consellera i la CUP i Vox han demanat la seva dimissió sense embuts. Només ERC ha defensat la continuïtat de Vilagrà davant la resposta al caos, mentre Joan Carles Gallego dels comuns ha apuntat que no era moment de parlar de dimissions.

La consellera ha obert la seva intervenció amb paraules de disculpa cap a les 13.534 persones que es presentaven al procés d'oposicions. "Lamentem profundament les incidències inadmissibles de dissabte passat. Les oposicions són sagrades", ha assegurat. Immediatament, però, ha deixat clar que no té cap intenció de dimitir, ha assegurat que no és "de les que marxa quan hi ha problemes", que no és el primer cop que ensopega amb una crisi d'aquestes dimensions, que ja n'ha hagut de capejar com a alcaldessa, i que es trobaran solucions. "La primera disgustada soc jo mateixa i el meu equip", ha assegurat.

Després de repassar les 3.847 denúncies rebudes al web activat per la Generalitat, la consellera ha conclòs que l'afectació dels exàmens és total, que ha trencat la confiança en el procés i ha obligat a anul·lar totes les convocatòries. "És una decisió difícil de prendre, però l'havíem de prendre", ha assegurat. A partir d'aquí, ha concentrat les crítiques en l'empresa, Cegos, de la qual ha recordat que ja havia treballat prèviament per al govern i a qui ha acusat d'incompliment flagrant. Vilagrà ha reclamat que l'empresa assumeixi la seva responsabilitat, igual com ho ha fet l'executiu, que aquesta setmana va fer cessar la directora general de Funció Pública.

Indemnització d'un milió com a mínim

La consellera ha denunciat que "l'empresa ha incomplert greument el contracte", que després d'analitzar els plecs contractuals s'ha decidit rescindir el contracte amb ella, i que s'estan analitzant tots els danys causats a les persones opositores i a l'administració, pels quals es demanarà una indemnització de com a mínim un milió d'euros.  "Entenc que l'empresa estigui preocupada i intenti defensar-se, però és injustificat", ha reblat argumentant que Cegos "s'hi juga segons com vagi no poder treballar mai més amb l'administració" i "per això es defensa amb dents i ungles".

Vilagrà ha assegurat que s'ha posat en marxa un ofici de responsabilitat patrimonial per compensar els possibles danys i perjudicis als aspirants, ha garantit que l'objectiu del Govern és "reparar la situació" creada tot i ser conscients que "no es pot retornar tot el dany produït". "Sabem que han patit un greuge intolerable, però en menys d'una setmana hem entomat la situació, hem pres mesures", ha argumentat

PSC: "Incompetent"

Des del PSC Marta Moreta ha carregat contra la consellera i contra la intervenció pública que va protagonitzar ahir responsabilitzant l'empresa. "Estem indignats, enfadats, decebuts de la seva actitud i prepotència. Quina falta de respecte. Això és una autèntica vergonya. És impresentable, consellera", ha denunciat.

Moreta ha preguntat per què s'ha "privatitzat gairebé tot" en aquest procés d'oposicions. "És la primera vegada a la història que s'ha fet una externalització d'aquest abast. És important tenir clar qui pren la decisió", ha demanat. La diputada socialista ha advertit que el seu grup no s'aturarà per saber què ha passat, quants contractes s'han fet com aquests i quants processos afecta. "Pot assegurar-nos que ha complert totes les seves obligacions. Això també acabarà als tribunals. No pot limitar-se a carregar la responsabilitat en l'empresa, perquè la responsabilitat és de vostès", ha advertit.

La diputada ha recordat que la decisió sobre l'externalització del procés es va adoptar set mesos abans del nomenament de la directora general que s'ha fet dimitir, per la qual cosa ha conclòs que el cessament d'aquesta és "una operació de maquillatge que no es creu ningú i és del tot insuficient". "Compte amb no estar a l'altura, de moment no ho ha estat.  La seva falta de capacitat demostra la seva incompetència. De moment no li demanem la dimissió, però realment, s'ho mereix", ha conclòs.

Junts reclama conseqüències

La diputada de Junts, Glòria Freixa, que ha subratllat el sacrifici personal i familiar que representa sotmetre's a un procés d'oposició d'aquestes característiques, ha denunciat que mai havia passat una situació com aquesta a la Generalitat; ha retret que la conselleria havia estat advertida pels sindicats i per la Síndica de Greuges i ha mostrat les reticències davant les explicacions del Govern. "Vostès el primer que han fet ha sigut tirar pilotes fora, la primera compareixença és per responsabilitzar l'empresa en què han externalitzat", ha retret.

Tot i no demanar obertament la dimissió de la consellera, Freixa ha reclamat "les reflexions internes sobre què han de fer en aquest cas" i ha recordat que quan hi ha problemes a rodalies, ERC no demana la dimissió del director general de Renfe sinó del ministre del ram. "L'empresa ha donat la cara, ha publicat el contracte. Tenim dues informacions, la que ens dona vostè i la de l'empresa, que denuncia mancances d'espai, que hi ha correus avisant i que no van rebre resposta; que els models d'examen van arribar amb retard, alguns el dia abans, quan havien d'arribar amb una setmana d'antelació", ha enumerat la diputada de Junts abans de preguntar: "Quines conseqüències tindrà la repetició d'aquest examen?".  

"Rectifiqui o plegui"

Vox ha estat la primera força que ha demanat obertament la dimissió de la consellera. També ho ha fet Basha Changue de la CUP, que ha assenyalat la situació que es va produir aquest cap de setmana com la "punta de l'iceberg d'un procés d'estabilització nefast", del qual, ha denunciat que molts treballadors s'han vist exclosos. "Rectifiqui o plegui, consellera", ha advertit, recordant que el sindicat IAC-CATAC ha demanat la seva dimissió i la de la secretària general de Funció Pública. De fet, Changue, que ha hagut de marxar abans d'acabar la comissió, ha llegit íntegra la nota que va fer pública aquest sindicat, la qual cosa ha provocat que Vilagrà dediqués a aquesta formació la resposta més contundent, ja en absència de la diputada: "CUP molt soroll per no res, molta retòrica per poca feina. La demagògia és important per aquest grup", ha retret.

Joan Carles Gallego, dels comuns, han lamentat que la consellera fes pública la decisió sobre la repetició dels exàmens abans de comparèixer i ha emmarcat la situació en un problema de descrèdit del Govern, i problemes administratius i laborals. Gallego s'ha mostrat indignat pel que ha passat, però ha valorat que "s'ha actuat amb celeritat", i ha apuntat que la "responsabilitat política que ha d'assumir l'administració no és començar a discutir si hi ha d'haver més dimissions" sinó solucionar el problema. "Cal que recuperem la confiança en el funcionament de l'administració", ha reclamat.

Des de Ciutadans, Nacho Martín Blanco ha advertit que l'empresa Cegos pot aparèixer com a "boc expiatori", per la qual cosa ha advertit sobre les responsabilitats de l'executiu. 

ERC: "Està capacitada"

Només el diputat d'ERC Jordi Albert ha defensat obertament la consellera. Albert ha atribuït a una anàlisi autocrítica el cessament de la directora general de Funció Pública. El diputat ha reblat en les acusacions contra l'empresa i ha atribuït els retrets de Cegos contra el Govern a la necessitat de defensar-se davant un procés judicial. "En quin món creiem que vivim. Pensen que no té sentit aquesta carta pel procés jurídic que està a punt d'iniciar-se", ha reblat. Albert ha destacat la celeritat amb què ha respost la consellera. "Aquesta capacitat de resolució demostra una vegada més que vostè està capacitada per assumir la seva responsabilitat", ha reblat.