La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat aquest dijous que el fiasco de les oposicions obligarà a repetir tots i cadascun dels exàmens que s'havien de fer dissabte passat a 13.581 persones, perquè no se n'ha pogut salvar finalment cap. Vilagrà ha explicat que no es poden exposar ara a impugnacions, que serien previsibles, i per això intentarà fer els exàmens un altre cop amb els mitjans propis de la Generalitat, alhora que rescindirà el contracte que havia signat amb l'empresa subcontractada Cegos. 

La conselleria farà en aquest sentit una crida per omplir una bossa de funcionaris voluntaris per tal de vigilar als exàmens, que se celebraran l'1 de juliol (agents rurals, penitenciaria i transversals) i el 8 de juliol (funcionaris). Aquests voluntaris faran la feina que estava encarregada fins ara a l'empresa subcontractada, a la qual el Govern ha decidit rescindir el contracte arran del desgavell. Vilagrà ha assegurat que aquests nous exàmens "es faran amb totes les garanties".

Indemnitzacions

El Govern ha acordat també indemnitzar els 13.500 aspirants, per compensar les molèsties que els ha causat, si bé Vilagrà no ha concretat la xifra de diners que rebran. En tot cas, aquesta compensació serà global, i no caldrà que els aspirants la reclamin individualment.

Vilagrà no ha donat dades tampoc del cost que el fiasco pot representar per les arques de la Generalitat, i ha indicat que encara ho estan analitzant. El que sí que ha explicat és que 3.069 persones han comunicat incidències "molt greus o greus", i que segons els seus càlculs el 100% dels processos opositors han quedat afectats en almenys una de les aules. En total estaven en marxa dissabte 72 processos, i han quedat afectades el 99,7% de les 1.825 places licitades. Això ha comportat que, per garantir el procediment, "s'hagin anul·lat tots els exàmens de dissabte". 

A banda de rescindir el contracte amb l'empresa Cegos, la consellera ha indicat que estan estudiant possibles mesures legals, però per ara tampoc no estan decidides. Vilagrà ha fet la roda de premsa després de reunir-se amb els sindicats CCOO, UGT i IAC-CATA, per tractar del desgavell de dissabte. Els problemes es van produir de forma generalitzada tot i que les proves es van fer de forma descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona; 1.246, a Girona; 1.634, a Lleida, i 1.554, a Tarragona.

Arran de la polèmica amb les oposicions, el Govern va destituir la directora general de Funció Pública, Marta Martorell, i dimarts va nomenar la seva substituta, Anna Maria Molina Cerrat. Diversos partits de l'oposició, entre ells Junts, demanen que Vilagrà també assumeixi responsabilitats.