El Govern ha anunciat aquest dijous que tots els exàmens d'oposicions a la Generalitat celebrats el passat dissabte s'hauran de repetir després del desgavell que es va viure. Cegos, l'empresa subcontractada per organitzar aquestes proves, a qui el govern va responsabilitzar del caos amb els exàmens, ha emès un comunicat en el qual ha culpat el Govern per haver incomplert tasques "crítiques" que, a parer seu, van poder dificultar el correcte desenvolupament del procés selectiu. Cegos ha subratllat que va advertir reiteradament al Govern dels riscos que podia suposar la manca d'anticipació i organització quant a aquestes tasques, però afirma que la Generalitat "va ignorar aquestes peticions". 

En concret, segons el contracte signat per Cegos amb l'administració pública, l'empresa privada era responsable d'imprimir exàmens i fulls de resposta, distribuir materials per a la realització dels exàmens a les aules, vigilar les aules durant l'examen i corregir-los en el termini establert. Cegos al·lega que això "només suposa una part del procés", perquè la Generalitat també tenia tasques: disposar dels espais adequats, assignar i distribuir els candidats a les aules, i elaborar el material de l'examen. En el comunicat ha assegurat que aquest procés tenia una complexitat especial perquè incloïa moltes convocatòries i per la novetat del format d'execució, i que, per part seva ha intentat complir tot el contracte "malgrat no disposar de tota la informació ni en temps ni en forma per part de l'administració".

"El Govern va facilitar espais on no es podia complir el seu propi protocol"

Cegos ha detallat quins són aquests incompliments que atribueix a l'administració de la Generalitat en tasques que ha valorat com a "crítiques. La primera té a veure amb la disposició d'espais adequats per dur a terme les proves.  Cegos al·lega que, segons el protocol de la Generalitat, els aspirants havien d'ocupar com a màxim el 50 % de capacitat de l'aula, però en 151 de les 213 aules proporcionades perl Govern "no es podia complir el seu propi protocol". Així, a 103 (48 % del total) hi havia convocats, en diferents graus, més del 50 % de la capacitat màxima de l'aula; a 48 (22 %) el nombre de convocats era el mateix que la capacitat màxima; i en 62 (30 %) hi havia capacitat òptima. A més, també ha denunciat que hi havia mancances a les aules d'incidències, des de les quals s'havia de coordinar la logística, atendre tot l'equip i resoldre incidències normals d'un procés així. "En cas d'haver comptat amb l'aforament previst a cada espai, no s'haurien produït la majoria de les incidències assenyalades", afegeix.

"El Govern va comunicar canvis el dia anterior a les proves"

La segona tasca responsabilitat del Govern era assignar i distribuir els candidats a les aules. Respecte a aquesta qüestió, Cegos creu que les normes que va fixar la Generalitat "van poder agreujar" la situació: qualsevol candidat, estigués o no a la llista de convocats, es podia examinar a qualsevol aula i qualsevol facultat, i a més, els opositors que es presentaven en diferents convocatòries podien triar el mateix dia, aula i examen. Per acabar-ho d'adobar, Cegos afirma que la Generalitat va enviar "a dos dies de l'examen, canvis sobrevinguts d'assignació de persones a les aules" que afectaven persones amb necessitats adaptatives. L'empresa assegura que fins i tot van comunicar alguns canvis el dia anterior a les proves. Per tot, l'empresa afirma que "va avisar la Generalitat sense obtenir cap resposta".

 "Fins en 3 ocasions es va advertir el Govern de la necessitat de tenir els exàmens dins el termini"

L'última tasca tenia a veure amb l'elaboració del contingut dels exàmens que haurien de fer els opositors i que després imprimia Cegos. L'empresa ha explicat que la impressió i segellat dels exàmens en caixes per distribuir a les aules "requereix un temps de preparació segons el contracte d'almenys 7 dies si es tracta d'un únic examen o convocatòria". En aquest procés hi havia 73 convocatòries simultànies d'examen, fet que suposa 656 models d'examen diferents: "Fins en 3 ocasions es va advertir la Generalitat de la necessitat de tenir tots els exàmens en aquest termini per assegurar la fiabilitat del muntatge de les caixes. La Generalitat va ignorar aquestes peticions".

El termini s'acabava el 23 d'abril, quan faltaven per lliurar 184 tipus d'exàmens (17% del total d'exemplars a imprimir); el dia anterior a les proves faltaven per lliurar 16 tipus d'exàmens; fins al dijous 27 (a dos dies de l'examen) Cegos no va rebre la llista definitiva de convocats amb la seva assignació per aules; i el dia anterior a la prova va rebre una llista de canvis sobrevinguts que afectava gairebé 100 persones. Davant el risc de no tenir algun model d'examen en alguna aula l'empresa "va demanar a la Generalitat com a mesura d'emergència la utilització de les impressores existents a les facultats" on es feien les proves, però no va ser possible a la majoria de les ubicacions, cosa que va agreujar els retards.

Cegos lamenta que el Govern rescindeixi el contracte

L'empresa ha lamentat que la Conselleria de la Presidència anunciï que rescindirà el contracte i es repetiran les proves: "Lamentem aquesta decisió comunicada per la consellera Vilagrà, la base jurídica de la qual desconeixem i que no se'ns ha comunicat formalment". Malgrat aquest anunci, Cegos ha assegurat "segueix compromesa amb la bona finalització d'aquest procés". Així, continuarà amb el procés de custòdia i correcció de les proves, per "salvaguardar els drets dels aspirants i per dirimir l'abast de les incidències que —en les últimes hores— la Generalitat ha recollit en una pàgina web no contemplada als plecs del procediment".