"Ha estat un any perdut". Aquest ha estat el diagnòstic unànime de l'oposició del balanç del primer any de Govern de Quim Torra, que aquest dijous s'ha debatut al Parlament. Des de Cs i PP fins al PSC, passant per Comuns, tots ells amb els seus matisos i visions, han carregat contra la gestió de l'Executiu, que veuen "perdut" i "inefectiu". També la CUP ha fet un discurs molt crític, però ha estès la mà a JxCat i ERC per fer "nous exercicis d'autodeterminació".

El discurs més dur, com ja es podia preveure, ha estat el de la nova portaveu de Cs, Lorena Roldán, que ha acusat al Govern de fer "teatret" i els ha demanat que es treguin els llaços grocs "dels ulls" i al "supremacisme de sobre". A més, ha acusat l'Executiu de voler "tornar a declarar la independència unilateral" i de voler "seguir amb el cop". Per tot això, ha conclòs: "No és el president de tots els catalans ni la república existeix".

Tampoc li ha faltat contundència al president dels socialistes, Miquel Iceta, que ha "suspès" la gestió de Govern de Torra i ha acusat al president, després que hagi assegurat que "ho tornarem a fer", de no haver-se "compromès amb el compliment de la legalitat" i d'anar contra "el progrés". "No creiem que estigui ben enfocat", ha avisat, afegint que no es pot fer "balanç positiu" de l'any de Govern i que manifesten "fatiga i desconfiança interna".

Els Comuns han titllat l'any de "perdut" i al Govern de "no saber cap a on van", pel que ha demanat que "no ens facin perdre el temps" i que no comptin amb ells "per intentar blanquejar els pressupostos". Ho han dit en boca de la presidenta del grup al Parlament, Jéssica Albiach, que ha a defensat que "a Catalunya no hi sobra ningú, el que sobra és el frontisme". "El resum del govern és 'qui dia que passa any que empeny'. Vostès no han governat i no és un bon president" ha afegit.

Per part del PP, Alejandro Fernández ha posat un "zero" a la presidència de Torra, l'ha acusat d'haver tractat amb "menyspreu absolut a la meitat de catalans" no independentistes i li ha demanat que "aterri del somni republicà". Per això, li ha demanat que atengui el dia a dia o "convoqui eleccions". 

La CUP estén la mà per nous "exercicis d'autodeterminació"

Un discurs diferent, encara que també molt crític, ha estat el que ha fet la diputada de la CUP Maria Sirvent. La cupaire ha retret a l'Executiu que no hagi estat "efectiu" i l'ha acusat d'haver "malbaratat el mandat de l'1-O" i d'haver fet "molt simbolisme". Tot i reconèixer que el Govern ha hagut d'actuar amb una "democràcia intervinguda", Sirvent ha acusat a Torra i als consellers de tenir "compromís" però no "capacitat". Malgrat tot, ha defensat que l'1-O està "viu" i ha demanat que sigui "una via" per encarar "exercicis futurs d'autodeterminació". En aquest punt, els ha estès la mà: "Estem disposades a caminar, encara hi som a temps". 

Per la seva banda, JxCat i ERC també s'han expressat sobre la valoració del Govern que ha fet Torra, on ha demanat retornar al diàleg i ha demanat tornar a negociar els pressupostos "per responsabilitat. També així ho ha demanat en la seva intervenció, el president d'ERC, Sergi Sabrià, que ha reclamat a l'oposició que assumeixi la seva responsabilitat i aprovi uns pressupostos "justos, dignes i socials". també ha apel·lat a una "nova etapa de construcció republicana" després que el Govern hagi resistit la "repressió".

Per la seva bada, el portaveu del JxCat, Albert Batet, ha avisat a Cs, PSC i PP que no estan "autoritzats" per parlar d'estabilitat del Govern. "Poden donar poques lliçons", ha afegit en aquest sentit, advertint a qui ha anoment "tripartit del 155", que no resoldre el conflicte provoca una "enorme inestabilitat" a l'Estat.