L'economista Xavier Sala-i-Martin no s'ha mostrat sorprès per l'operació contra l'independentisme que ha efectuat avui la Guàrdia Civil, i ha relacionat la tria de la data amb l'escàndol del sopar de VIPS a Madrid i la necessitat de passar pàgina de l'absolució del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

"Cap sorpresa amb les detencions d'avui: calia desviar l'atenció de l'escàndol de les elits extractives d'Espanya reunides en un sopar de luxe unes hores després de decretar l'estat d'alarma per a la resta de ciutadans i calia que no es parlés més de l'absolució de Trapero", ha indicat.

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres a primera hora un grup de persones que podrien ser els líders de Tsunami Democràtic. La policia assegura que aquests empresaris col·laborarien per desviar diners de fons públics a Bèlgica.

La policia ha detingut David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler per presumptes delictes de prevaricació, malversació i blanqueig de capitals, segons han explicat fonts policials a ElNacional.cat. Entre els detinguts també hi ha Josep Lluís Alay, que posteriorment ha estat posat en llibertat amb càrrecs.

Segons informa el TSJC, es faran fins a 31 entrades i escorcolls en 8 partits judicials de tot Catalunya. Al marge dels delictes relacionats amb suposada corrupció, el tribunal apunta a un presumpte delicte de desordres públics, que seria el que faria relacionar tota l'operació amb Tsunami Democràtic. A diferència d'altres casos i macrooperacions policials contra el procés, però, aquest cop no s'imputa als fets el delicte de terrorisme, la qual cosa comportaria l'escalada del cas a l'Audiència Nacional.