El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha compartit unes imatges impactants a través de twitter per denunciar la contínua vulneració de drets humans que es dona al Mediterrani amb els refugiats: "Encara estic en xoc per l'horror de la situació, nens petits i dones que només tenien somnis i ambicions per viure. Porten més de tres dies abandonats en una platja de Zuwara, a Líbia. No li importen a ningú".

TUIT Oscar Camps

Tuit d'Òscar Camps

I ho acompanya per tres fotografies que fan fredar: el cos d'aquestes persones mortes a la sorra que el mar els ha expulsat.

@campsoscar nens open arms mar

Fotografia publicada per Òscar Camps

Malgrat la repetició, lamentablement, d'aquestes imatges, tot segueix igual. Així apareix davant dels ulls, la imatge d’un nounat estirat a terra, sense vida, encara vestit amb un pijama de flors blanques, amb la cara parcialment enfonsada a la sorra, amb les onades del mar libi que l’han contribuït. També hi ha la d’una dona, també abandonada per la mar, amb la pell blanquejada per la mort després de dies a la riba mediterrània. I finalment un altre cos, probablement d’una altra dona, que també va quedar sota el sol abrasador de l’estiu africà.

Les rutes d'aquestes persones són molt més llargues i perilloses. Tal com especifica aquesta ONG, "el recorregut actual comença a la costa líbia, un estat fallit immers en una guerra civil on es vulneren sistemàticament els drets humans i on milícies, sota el nom de guardacostes libis, consumeixin les devolucions en calent".

Les màfies s'amunteguen a les persones que intenten fugir en embarcacions molt precàries que poden arribar a transportar entre 150 i 700 persones, amb combustible que mai serà suficient per arribar a un port segur. Un cop ja se situen en aigües internacionals, la sort és la seva única opció. Només poden esperar que algú els localitzi, els rescati i els porti a un port segur a Europa. Res els garanteix que això passi, tot i que centenars de vaixells naveguen a la zona diàriament. La desesperació és tan gran que s'ho juguen tot en una carta.

Fotografia de portada: una imatge compartida per Òscar Camps a twitter