El diputat de Junts Joan Canadell ha llençat tres propostes a Esquerra Republicana de Catalunya sobre el full de ruta a seguir. Canadell assegura que fa mesos que diu en privat que aquesta legislatura "no durarà quatre anys". És per això que el diputat ha proposat tres opcions als seus socis de govern perquè determinin quina estratègia volen entomar. La primera és la unitat. Clarament, és l'opció més aclamada per l'independentisme i també un dels mantres de Junts des de després del trencament de la coalició de Junts pel Sí. És a dir, unitat amb Junts i CUP per "culminar" aquest mandat. La segona estratègia és l'autonomisme. Canadell avisa a ERC que autonomisme és només defensar la taula de diàleg i buscar vies de pacte amb els Comuns i els socialistes. I finalment les eleccions anticipades, perquè la ciutadania decideixi com vol ser representada.

No és el primer cop que Candell colla ERC. Fa unes setmanes va fer una crida per anar al pla B independentista, "el de l'embat", i ho va argumentar perquè ja ha quedat constatada la negativa dels socialistes a negociar l'autodeterminació. Al seu entendre, aquesta seria l'aposta per sortir de l'actual cul-de-sac. "Des de Madrid, els barons i ara el president del PSC…Tots asseguren que la taula de diàleg no serveix per a l’autodeterminació. Podem anar passant al pla B, la preparació de l’embat…", va indicar en un tuit.

Canadell va adjuntar unes declaracions del primer secretari del PSC, Salvador Illa, en les quals aquest assegurava que l'amnistia i l'autodeterminació que defensa el Govern de Pere Aragonès "no són el camí" ni són factibles, sinó que "són impracticables i generaran frustració" als qui les defensin. En una entrevista a Europa Press, Illa negava que la majoria dels catalans apostin pel camí de l'amnistia i l'autodeterminació, i assegurava que el que vol la majoria és millorar l'autogovern de Catalunya en una línia autonòmica; avançar en un "finançament just", garantir la prosperitat i promoure polítiques públiques de seguretat des del respecte als Mossos d'Esquadra.

Aquests quatre aspectes són que els que prioritzarà el PSC per mostrar-se com l'alternativa al Govern actual i per defensar un camí, que segons ells, consideren que té horitzons realistes i en els quals té lloc tota la societat catalana: "Ells van amb dues coses; jo vaig amb quatre", va afegir.