El diputat de Junts Joan Canadell ha fet una crida a anar al pla B independentista, "el de l'embat", i ho ha argumentat perquè ja ha quedat constatada la negativa dels socialistes a negociar l'autodeterminació. Al seu entendre, aquesta seria l'aposta per sortir de l'actual cul-de-sac.

"Des de Madrid, els barons i ara el president del PSC…Tots asseguren que la taula de diàleg no serveix per a l’autodeterminació. Podem anar passant al pla B, la preparació de l’embat…", ha indicat en un tuit.

Canadell ha adjuntat unes declaracions del primer secretari del PSC, Salvador Illa, en les quals aquest ha assegurat que l'amnistia i l'autodeterminació que defensa el Govern de Pere Aragonès "no són el camí" ni són factibles, sinó que "són impracticables i generaran frustració" als qui les defensin. En una entrevista a Europa Press, Illa ha negat que la majoria dels catalans apostin pel camí de l'amnistia i l'autodeterminació, i ha assegurat que el que vol la majoria és millorar l'autogovern de Catalunya en una línia autonòmica; avançar en un "finançament just", garantir la prosperitat i promoure polítiques públiques de seguretat des del respecte als Mossos d'Esquadra.

Aquests quatre aspectes són que els que prioritzarà el PSC per mostrar-se com l'alternativa al Govern actual i per defensar un camí, que segons ells, consideren que té horitzons realistes i en els quals té lloc tota la societat catalana: "Ells van amb dues coses; jo vaig amb quatre", ha afegit.

Pel que fa a la denominada taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat sobre la possibilitat que culmini amb un referèndum, ha insistit que els socialistes descarten "votar una ruptura", però donen suport a un referèndum sobre un eventual acord dins el marc autonòmic.

Illa ha titllat de "ficció" i "engany" l'afirmació que al Parlament existeix una majoria independentista del 52%, perquè el Govern d'ERC i Junts suma el 41,37% i amb la CUP no aconsegueixen el 50%, de manera que qui defensa aquesta xifra hi afegeix partits que van quedar fora de la Cambra, com el PDeCAT. 

El líder socialista ha afirmat que "el 52% va ser una ficció des del principi, però, a més, en el procés de negociació dels pressupostos catalans s'ha constatat que la majoria d'investidura s'ha trencat", perquè el Govern els ha aprovat amb un acord amb els comuns, i no pas amb la CUP. Ha afegit que "un govern ha de governar pel 100% dels catalans, i no pel 52%; autoetiquetar-se com el Govern del 52% ja és, de servei, un error greu", segons Illa, que ha assegurat que mai no ha existit una majoria independentista del 52% i ha ironitzat que sumar i restar està a l'abast de tots.

 Illa ha acusat l'Executiu d'Aragonès de no haver aprofitat els comptes per trencar inèrcies: el PSC estima que hi ha entre 1.000 i 1.500 milions d'euros que hi podrien haver-se "reprioritzat", obrint debats com la reordenació d'ens autònoms i empreses públiques que depenen de la Generalitat.