Òmnium Cultural reclama una resposta a la sentència que sigui "àmplia" i que tingui "la màxima contundència" i avisa que mentre hi ha "baralles" dins del moviment independentista, "segur que no es construeixen respostes a a l'altura d'aquest atac". En una entrevista a SER Catalunya, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha insistit que la resposta no pot ser només una mobilització al carrer, i que ha d'haver una reacció institucional, de Govern, al Parlament i als ajuntaments. Quan falten dues setmanes per a la Diada, Mauri ha garantit que la manifestació "no va contra ningú" i que la jornada serà "incòmoda" per a aquells que "no volen escoltar el que passa a Catalunya".

Mauri considera que "el soroll" dels retrets entre JxCat i ERC s'ha rebaixat en les darreres setmanes i que hi ha "una voluntat" per buscar els punts en comú del projecte, en un moment complicat per la "repressió". "Tothom té la responsabilitat de posar-se d'acord i buscar espais en comú", ha afegit Mauri, que creu que la diversitat ha de permetre construir projectes polítics forts "des de la discrepància". "El problema ve quan fem de la discrepància un moment de divisió", ha apuntat.

La resposta a la sentència "no està escrita", ha advertit Mauri. L'entitat ha apel·lat al 80% de la societat per les "majories del país" a favor d'un referèndum i ha assegurat que la sentència condemnarà "la voluntat de defensar el dret a manifestar-nos, a votar". "Per això diem que ho tornarem a fer, i ens sorprèn que el govern espanyol ho vegi com una amenaça; qualsevol demòcrata hi hauria d'estar d'acord", ha dit.

Sobre l'aprovació dels pressupostos, i la possibilitat que el Govern els pacti amb els socialistes, que en un inici s'havien mostrat disposats a negociar-los, Mauri no ho ha descartat. Tot i això, ha confessat que a l'entitat els ha "dolgut" el "paper" que el PSC ha fet els darrers anys cap a Òmnium. En aquest sentit, ha dit que no només no han vist l'empatia per l'empresonament de Cuixart, també per una resolució al Parlament en què el PSC hi hauria donat suport i en què es descrivia Òmnium com a una entitat violenta.

El vicepresident d'Òmnium també ha lamentat que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no ha respost a la carta del president de l'entitat, Jordi Cuixart, per a reunir-se amb ell.