El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha denunciat aquest divendres que l'Estat inicia una segona onada de judicis polítics contra independentistes. Cuixart ha xifrat en 3.301 les persones "represaliades" i 115 causes judicials obertes per "motius polítics" des de 2017.

El líder d'Omnium ha reivindicat l'amnistia de tots els represaliats i ha destacat que l'única via per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat és la fi de la repressió i impulsar una resposta global a la macrocausa contra l'independentisme. "Ni reformes parcials del Codi Penal, ni molt menys indults. L'únic comú denominador és l'amnistia", ha assegurat.

Judicis polítics

"La repressió de l'Estat té noms i cognoms, homes i dones compromesos amb l'exercici de drets fonamentals, i des d'Òmnium no permetrem que ningú quedi invisibilitzat", ha afirmat Cuixart. "L'Estat està intentant convertir tots aquests judicis, que són polítics, en judicis de faltes, actes de desobediència o multes", i ha remarcat que, lluny, d’això, “aquests judicis compleixen totes les característiques d’un judici polític”.

 

El president d'Òmnium també ha denunciat que avui més que mai segueix vigent l’amenaça del “demà pots ser tu”. Com a exemple ha posat el cas del jove de Sants detingut durant les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, que avui ha quedat en llibertat després de passar uns dies a la presó, això sense amb una mesura cautelar que li impedeix exercir el dret a manifestació.

ÒmniumSis represaliats han participat en l'acte de denúncia d'Òmnium / OC

Sis represaliats

Acompanyaven Cuixart en representació dels represaliats sis persones que en els mesos vinents han d'afrontar causes judicials, com ara Josep Maria Jové, exsecretari general de la vicepresidència i d’Economia i Hisenda, detingut el 20-S, i processat per desobediència, prevaricació, malversació, revelació de secrets i participació en l’1-O. Jové ha assegurat que afrontarà el seu judici “per denunciar una causa general contra l’independentisme”, i ha afirmat que els estan aplicant el dret penal de l’enemic.

Per la seva banda, Marta Garsaball, membre de la junta d’Òmnium i directora de Serveis del Departament d’Acció Exterior ha refermat la naturalesa política de la seva causa, que es troba al jutjat d'instrucció número13, en què hi ha una trentena de persones processades més. Tània Verge, politòloga, s’enfrontarà a partir de dimarts que ve al judici on se l’acusa de desobediència i usurpació de la funció pública per ser membre de la Sindicatura electoral de l’1 d’Octubre, i Josep Lluís Alay, professor d’Història de la Universitat de Barcelona, també s'han sumat a l'acte de denúncia d'Òmnium. 

Perseguir les mobilitzacions

Esther Garcia, membre del CDR Mollet, ha explicat la seva participació activa en mobilitzacions, exercint el dret a protesta, i ha denunciat que la investiguen a ella, però també a 12 persones més, que  ni tan sols es coneixen. Ylènia Morros, periodista i regidora a Navarcles, i investigada pel tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera, ha explicat com tant a ella com a les més de 200 persones investigades pel mateix tall, se li està vulnerant constantment el dret a la manifestació. 

L’advocada, Laia Serra, especialitzada en drets humans i drets fonamentals, ha evidenciat el component polític de totes aquestes causes. "Fa temps que anem assenyalant que hi ha un patró de conducta per part de l'Estat en què veiem sistemàticament com hi ha peticions de presó provisional i castració de drets civils", ha afirmat. Una veritable "doble vara de mesurar" per part dels poders de l’Estat, que només reforça el convenciment que es tracta de causes polítiques que vulneren drets i llibertats fonamentals.

 

Imatge principal, Jordi Cuixart ha denunciat una segona onada de judicis polítics / OC