La policia espanyola ha detingut aquest vespre l'historiador Josep Lluís Alay, que acompanyava el president Carles Puigdemont quan va ser arrestat a Alemanya, segons ha pogut confirmar El Nacional. A Alay se l'acusa d'un presumpe delicte d'encobriment, segons fonts policials.

Alay ha estat traslladat a la comissaria del Cos Nacional de Policia de la Verneda, a Barcelona, després que el matí d'aquest dimecres ha estat vist al Parlament de Catalunya, on s'ha celebrat el ple quye ha refermat els drets polítics, inclosa la investidura, de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

Amic personal de Puigdemont, Alay el va acompanyar en la seva estada a Finlàndia i era una de les persones que viatjaven al vehicle del president exiliat quan va ser detingut per la policia alemanya, diumenge passat, després de passar la frontera danesa.

Josep Maria Matamala

Segons sembla, la policia també buscaria l'empresari Josep Maria Matamala, que acompanya el president des que es va establir a Brussel·les. A Matamala també se'l cercaria per haver ajudat Puigdemont a "sostreure's de l'acció de la justícia en un país estranger".

Precisament avui també han estat detinguts els dos mossos d'Esquadra amb què viatjava Puigdemont quan va ser arrestat per la policia alemanya.

Professor de la UB

Alay és professor d'Història d'Àsia a la Universitat de Barcelona. Des de la seva fundació l'any 2001, és director de l'Observatori del Tibet i Àsia Central (OTAC) de la mateixa universitat i va coordinar el màster d'estudis d'Àsia i Pacífic de la UB.

El diputat de Junts per Catalunya Joaquim Torra, que dimarts es va desplaçar a Neumünster  per fer costat al president Puigdemont en la seva declaració davant la jutgessa d'instrucció alemanya, ha emès la seva repulsa a la detenció de l'historiador tan bon punt ha transcendit la notícia: