Aquesta tarda, a Estrasburg, el Consell d'Europa ha aprovat  l'informe a favor dels presos polítics. El text, Haurien de ser perseguit els polítics per les declaracions fetes en l'exercici dels seu mandat? ha estat aprovat per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions,  fet que suposa una estrepitosa derrota d'Espanya davant Europa. De fet, totes les esmenes presentades per partits espanyols han estat rebutjades.

D'aquesta manera, la delegació espanyola no ha pogut excloure del text la crida a posar fi a la persecució dels exiliats o el rebuig a penalitzar els referèndums no autoritzats. Tampoc l'esmena que els indults no puguin incloure els delictes vinculats amb la malversació. 

Reacció de l'ANC 

Davant aquest revés a l'Estat, les entitats independentistes catalanes ja s'han pronunciat. L'ANC ha compartit una piulada en què assegura que "El Consell d'Europa confirma la persecució política contra l'independentisme" i ha recordat que les esmenes dels representants de l'Estat han estat rebutjades. Per l'Assemblea, aquesta ha estat "una gran victòria de l'independentisme a Europa". 

 

TUIT ASSEMBLEA CONSELL EUROPA

A més, l'ANC, considera que la resolució del Consell d'Europa "Es tracta d’un nou toc d’atenció a les autoritats espanyoles, que han rebut múltiples demandes per a l’alliberament immediat dels presos". També han volgut recordar que "des del 2017, la incessant criminalització de la voluntat política del poble de Catalunya per part de l’Estat espanyol ha provocat la repressió política de prop de 3.300 persones".

Reaccions a Òmnium 

Jordi Cuixart, president d'Òmnium, també ha reaccionat davant la derrota espanyola a Europa. Ho ha fet a través d'una piulada en què ha destacat que es tracta d'una "victòria de país". 

TUIT JORDI CUIXART CONSELL EUROPA

Per altra banda, el vicepresident Marcel Mauri ha relacionat les paraules de Pedro Sánchez aquest matí a Barcelona, que ha anunciat que demà aprovaran els indults al Consell de Ministres, amb la derrota espanyola "sense pal·liatius que obliga a moure fitxa" a Europa. Per això, demana la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió. 

TUIT MARCEL MAURI CONSELL EUROPA