Un dia feiner més. L'oficina europarlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no fa festa pel dia de la Constitució, que se celebra aquest dilluns dia 6 de desembre. Així ho ha anunciat l'assessor al Parlament Europeu del president i membre de l'executiva de Junts, Aleix Sarri, en una piulada publicada aquest matí: "Avui l'oficina europarlamentària restarà oberta com cada dia laborable".

L'objectiu d'aquesta acció és no celebrar "l'aniversari d'una constitució utilitzada per afermar una visió franquista dels drets fonamentals i negar el dret a l'autodeterminació del poble català", segons Sarri. Quelcom que recorda al típic res a celebrar del 12 d'octubre, quan molts catalans decideixen seguir treballant per no legitimar una diada amb un rerefons com aquest. Sense anar més lluny, el president Pere Aragonès va treballar el passat 12-O perquè hi havia "molta feina" a fer.

TUIT Aleix Sarri

Així mateix, al Consell per la República també han treballat aquest dilluns. L'Assemblea de Representants, constituïda el passat 14 de novembre a la Catalunya Nord, celebra durant tot el dia una nova sessió per crear cinc comissions: la Comissió Legislativa Orgànica (a les 10.00 hores), la Comissió d'Acció Política Interior (a les 12.00 hores), la comissió d'Acció Internacional (a les 16.00 hores), la Comissió d'Acció Econòmica (a les 17.00 hores) i la Comissió d'Acció Cultural (a les 18.00 hores). La jornada, que ha començat a les 10.00 hores, ha comptat amb la presència de Ponsatí i de la presidenta del parlament del Consell per la República, Ona Curto

També cal esmentar que el 6 de desembre no és només el dia de la Constitució Espanyola: també és la Diada Nacional de les Corts Catalanes. La presidenta Laura Borràs ha recordat que el 6 de desembre de 1932 (fa 89 anys) es va constituir el Parlament, que estava abolit pel Decret de Nova Planta des de 1714. De fet, l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (Adic) ha anunciat que el 2022 sol·licitarà pel 90 aniversari de la Cambra catalana que el 6-D es declari Diada Nacional.

Alternatives al dia de la Constitució

Borràs ha celebrat que "89 anys després, i havent-ne passat quaranta de dictadura, el Parlament manté ben viu l'esperit amb què es va constituir aquell 6 de desembre de 1932: ser la casa de tots els catalans, la seu de la sobirania del poble de Catalunya". A més, ha recordat les paraules de Francesc Macià: "Parlament de Catalunya: obre't de bat a bat als afanys i a les aspiracions, a les il·lusions dels catalans i a les seves aspiracions pures".

Altres veus importants de la política catalana també han reivindicat la Diada Nacional de les Corts catalanes. Per una banda, Jordi Turull ha assegurat que "l'estat espanyol vestit de militar o de toga constitucionalista no ha parat mai d'atacar i reprimir la seu de la sobirania del poble de Catalunya". Per una altra, Josep Rull ha respost amb unes altres paraules de Macià: "Així heu de voler Catalunya, com jo sempre l’he promesa al poble: una Catalunya políticament lliure, econòmicament pròspera, socialment justa i espiritualment gloriosa".

 

Imatge principal: Inauguració de l'oficina europarlamentària de Puigdemont, Comín i Ponsatí / Jordi Play