Odón Elorza ha vaticinat que si Carles Puigdemont permet que el PP presideixi el Congrés serà el final de Junts, davant l'executiva del partit convocada aquest dijous per decidir la seva posició —dues hores abans de la constitució de les Corts. En una piulada d'aquest dimarts, l'exdiputat del PSOE ha assegurat que no espera "res" ni del president a l'exili ni de la "covardia política". Per què? Perquè "un polític que no enfronta les seves responsabilitats ni ofereix solvència democràtica ni pot ser útil a Catalunya". Tanmateix, el socialista basc ha recomanat a Puigdemont que doni suport al PSOE si no vol que la seva formació desaparegui per haver permès una presidència del PP a la cambra baixa.

En una línia similar, la portaveu socialista a l'Ajuntament de Madrid i exministra de Turisme, Reyes Maroto, ha insistit a Junts que estigui "a l'altura" per formar un govern progressista. Concretament, ha confiat que el partit de Puigdemont estigui "a l'altura del que necessita el país" a l'hora de formar govern i que acordi donar suport a un govern liderat per Pedro Sánchez "per continuar avançant". Pel que fa a l'executiva de la formació independentista, Maroto ha demanat que "no sigui un precedent" d'"esperar fins a l'últim moment" per decidir si donen suport a una investidura de Pedro Sánchez. "Aquest i la resta de grups de la cambra espero que donin suport a un govern progressista com va sortir majoritàriament de les urnes (...). Esperem que a la conformació tant de la Mesa i del nou govern puguem comptar amb els suports necessaris perquè continuï havent-hi un govern progressista en aquest país", ha insistit. 

Les negociacions amb Junts

Tanmateix, l'exministra ha reconegut que no participa en les negociacions amb Junts i que, per tant, desconeix "quin és l'element de negociació". "Però espero com a grup que ha rebut el suport de milions d'espanyols tenir la presidència perquè fa valdre el pes que ha rebut en les urnes", ha subratllat. 

Qui sí que ha parlat de les converses és Gerardo Pisarello, el número dos de la candidatura Sumar-En Comú Podem per Barcelona. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimarts, ha pressionat el PSOE perquè es comprometi amb l'amnistia i l'ha defensat com una via per desbloquejar la situació a Catalunya. De fet, ha sostingut que el suport dels partits independentistes als socialistes no pot ser "un xec en blanc". És així que ha apuntat que ara hi ha "una majoria parlamentària que està en condicions propícies per a posar en marxa aquest tipus de mesures de desjudicialització i de desbloqueig institucional".