Xoc entre Puigdemont i Ayuso. El president a l'exili i eurodiputat de Junts per Catalunya ha replicat aquest dimarts de forma irònica per Twitter a la presidenta de la Comunitat de Madrid, assegurant que prefereix la creu de l'Ajuntament d'Amer (vila natal del president) a la Gran Creu d'Isabel I." Avui, diada de Santa Maria, és la festa major d'Amer i és un bon dia per recordar que no hi ha cap "Gran Cruz" que pugui superar l'honor d'haver rebut la Medalla d'Or de la meva vila. Aquella altra se la poden estalviar", ha dit el president repiulant a la presidenta madrilenya. Puigdemont també ha desitjat una bona festa major a Amer.

Xoc entre Puigdemont i Ayuso

El conflicte ve arran d'una publicació d'Ayuso, després que el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, hagi condecorat María Gámez, directora de la Guàrdia Civil quan Pérez de los Cobos va ser destituït. Per això, Ayuso ha repiulat la notícia de forma també irònica assegurant que "el següent pas és atorgar la Gran Creu de l'Odre d'Isabel Catòlica a Puigdemont". 

La ironia de la presidenta madrilenya ve arran de la necessitat dels vots de Junts per part del PSOE. Junts, que té 7 diputats al Congrés, serà la clau a la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol, així com determinant en els vots de la Mesa del Congrés i la seva presidència. De fet, aquesta última carpeta es vota aquest mateix dijous, i Junts decidirà en una executiva extraordinària dues hores abans del ple la seva posició. 

Nomenament polèmic

Així mateix, l'ordre que signa Grande-Marlaska, avançada pel Confidencial, concedeix la Creu de Plata a personal no pertanyent a la Guàrdia Civil, al costat del llistat d'agents que enguany ingressaran en l'Orde del Mèrit amb motiu de la festivitat de la Patrona de l'Institut Armat.

En el llistat figura María Gámez, a qui Grande-Marlaska va elogiar com la millor directora que havia tingut la Guàrdia Civil en 179 anys d'història quan va dimitir pels problemes judicials del seu marit en una derivada del 'cas ERE' a Andalusia. La primera dona directora del Cos va participar el maig de 2020 en el cessament del coronel Diego Pérez dels Cobos, recentment restituït com a cap de la Comandància de Madrid després de declarar-se il·legal la seva destitució. El cessament es va ordenar un diumenge per controvèrsies amb aquest comandament després de la recerca judicial sobre la possible connexió entre la manifestació feminista del 8-M i l'expansió de contagis.