Junts per Catalunya celebrarà una reunió de l'executiva in extremis, només dues hores abans del ple, per decidir la seva posició en la conformació de la Mesa del Congrés. Segons ha confirmat El Nacional, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha convocat de forma extraordinària una reunió telemàtica de l'executiva, que està previst que se celebri entre les 8:00 i les 9:45 hores. Aquesta reunió ha estat convocada de mutu acord amb la presidenta del partit, Laura Borràs, la líder al Congrés, Míriam Nogueras, i el portaveu al Senat, Jaume Cleries. Els 7 vots de Junts són claus per decantar la balança.

L'estratègia del silenci de Junts

Des de les eleccions generals del 23-J, el silenci s'ha imposat entre els dirigents de Junts. Tant és així que aquest dilluns, Carles Puigdemont, ha considerat que encarar una negociació a través de declaracions públiques "no és la nostra opció". En aquest sentit, Puigdemont ha advertit que a mesura que s'acosta el 17 d'agost "creix el nerviosisme i puja la subhasta. I es disparen les especulacions", és per això, que ha demanat als seus "paciència, perseverança i perspectiva".  Per la seva banda, Jordi Turull també s'ha manifestat durant els darrers dies sobre els possibles avenços en les negociacions per part de Junts. El secretari general de la formació, va contestar a unes afirmacions del portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que en una entrevista a la Cadena SER va assegurar que les negociacions de la confluència encapçalada per Yolanda Díaz amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya avançaven "de forma positiva". Turull ho va negar taxativament a través d'una piulada carregada d'ironia: "Primera notícia, almenys pel que fa a Junts". 

La resposta del PSOE a Puigdemont no s'ha fet esperar. Després de recollir l'acta de diputada aquest dilluns, la ministra en funcions i portaveu del partit, Pilar Alegría, ha replicat que "pot ser més oportú el diàleg i la prudència que parlar de subhastes de cap mena". En aquesta "discreció" es mouen ara per ara els socialistes, que eviten parlar de noms després de la renúncia de Meritxell Batet a repetir com a presidenta de la cambra. Aquest dimecres al matí es reunirà l'executiva a Ferraz per aprovar els candidats definitius i els portaveus parlamentaris. La portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, també ha demanat actuar "amb la màxima discreció i determinació" perquè les converses "puguin arribar a bon port". Abans de recollir l'acta de diputada aquest dilluns, Lois, ha expressat la seva "preocupació" perquè hi hagi un "soroll innecessari" que "dificulti" l'entesa amb formacions com Junts per Catalunya, amb qui ha assegurat que estan parlant. 

Els vots de Junts, determinants

La sessió de constitució del Congrés dels Diputats, on estan fixades totes les mirades, tindrà lloc aquest dijous a les 10 hores i els blocs conservador i progressista hi arriben empatats. Sobre el paper, el PSOE i Sumar tindrien quatre representants, i el PP i Vox quatre més. El novè membre, que es disputarà amb la presidència del Congrés, farà decantar la balança. La presidència s'elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple entre els dos candidats més votats.

El PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC. En aquest escenari, els 7 vots de Junts per Catalunya, així com el de Coalició Canària, seran determinants.