La portaveu socialista de l'Ajuntament de Madrid i exministra de Turisme, Reyes Maroto, ha confiat que Junts estigui "a l'altura del que necessita el país" a l'hora de formar govern i que acordi donar suport a un govern liderat per Pedro Sánchez "per continuar avançant". Així ho ha afirmat en declaracions als mitjans, abans d'assistir als actes d'homenatge a la Verge de la Paloma a Madrid, on ha estat preguntada per la convocatòria de la reunió extraordinària de Junts per decidir la seva posició el mateix dia que es constitueixen les Corts.

Segons Maroto, els socialistes tenen "un projecte per al país", i així "ho han demostrat" en l'última legislatura. En aquest sentit, l'exministra ha assenyalat les situacions "difícils" a les quals el govern de Pedro Sánchez ha hagut de fer front, com la pandèmia o la guerra a Ucraïna, i ha confiat a aconseguir els suports necessaris perquè Espanya continuï estant governada per un executiu "progressista". La socialista ha qualificat aquesta setmana com a "decisiva" per "conformar un govern progressista" i ha demanat "deixar temps" a tots els partits polítics perquè prenguin una decisió.  

Pel que fa a la reunió de Junts, convocada només minuts abans de la formació del Congrés dels Diputats, la portaveu socialista a l'Ajuntament de Madrid ha demanat que "no sigui un precedent" d'"esperar fins a l'últim moment" per decidir si donen suport a una investidura de Pedro Sánchez. "Aquest i la resta de grup de la Cambra espero que donin suport a un govern progressista com va sortir majoritàriament de les urnes", ha afegit, en referència al partit de Jordi Turull i Laura Borràs. "Esperem que la conformació tant de la Mesa i del nou govern puguem comptar amb els suports necessaris perquè continuï havent-hi un govern progressista en aquest país", ha insistit.

Tanmateix, Reyes Maroto ha reconegut que no està participant en "les negociacions" i que, per tant, desconeix "quin és l'element de negociació". "Però espero com a grup que ha rebut el suport de milions d'espanyols tenir la Presidència perquè fa valdre el pes que ha rebut en les urnes", ha subratllat l'exministra.

La reunió de Junts

Junts ha confirmat aquest diumenge que celebrarà la reunió extraordinària per decidir el futur de la Mesa del Congrés només dues hores abans del ple, concretament en una trobada telemàtica que tindrà lloc entre les  8:00 i les 9:45 hores. La reunió és clau per decantar la balança amb els set vots de la formació independentista, que des de les eleccions generals del 23-J ha apostat per mantenir el silenci davant les especulacions de possibles pactes.