Avui, dilluns, Odón Elorza ha anunciat que dimiteix com a diputat del PSOE al Congrés dels Diputats. El polític basc feia 16 anys que ostentava aquest càrrec, però ha explicat que ha arribat un moment en què les seves "aportacions i iniciatives parlamentàries ja no resulten útils per al grup socialista". En la seva llarga carrera, Elorza no ha dubtat, i ha defensat postures oposades a la línia de partit, però descarta que les desavinences tinguin res a veure amb el fet que dimiteixi. "Aquesta renúncia pretén ser un gest de lleialtat al partit socialista i, alhora, de coherència amb els meus ideals", explica. "Desitjo gaudir la vida amb més temps i llibertat, sense cap altra disciplina que la dictada per les meves conviccions", ha exposat en una carta als seus companys. 

"Disculpeu si mai us he fallat i si la veu m'ha desafinat", ha afirmat a la carta als seus companys, que també ha compartit a les xarxes socials. En aquest text conclou: "Com a militant socialista, continuaré confiant en el Govern de coalició d'esquerres i en les seves polítiques socioeconòmiques, fiscals i redistributives davant la crisi. Compteu també amb el meu compromís de lluita activa en defensa de la democràcia davant l'avenç d'una dreta reaccionària i trumpista, així com en defensa dels drets cívics a Sant Sebastià". Així doncs, seguirà la seva activitat política, però lluny de la primera línia

Elorza, crític amb el PSOE

Odón Elorza ha defensat el projecte del PSOE durant anys, però no li ha tremolat el pols quan ha discrepat amb el seu partit. Ha estat obert i directe amb aquelles decisions de la formació que no li agradaven. No només discrepava de la línia de partit, també del modus operandi. Per exemple, al desembre va criticar l'estratègia que es va seguir per reformar el Codi Penal, per la via de proposició de llei i a través d'esmenes.

Elorza ha assenyalat que aquesta estratègia no és pròpia d'un "partit defensor de la qualitat democràtica", i més encara quan és precisament un mecanisme que el PSOE havia criticat al PP anteriorment. A parer seu, s'ha traslladat la impressió a la ciutadania que el govern espanyol ha anat sempre per darrere d'ERC i que s'ha adaptat als temps que marcaven els republicans, i no "als més convenients per al PSOE". 

La seva posició crítica no sempre li ha donat popularitat dins i fora del partit. Elorza, que a final d'any va perdre les primàries davant de l'aparell per ser candidat del PSE a l'alcaldia de Sant Sebastià, s'havia desmarcat de la direcció del grup en assumptes puntuals. L'última vegada que se'l va penalitzar, va ser per no donar suport als candidats que el PSOE i el PP van pactar per al Tribunal Constitucional.