Els observadors de l'International Trial Watch ha criticat aquest dilluns l'actitud "desconsiderada i obstruccionista" del president de la sala, Manuel Marchena, respecte a les defenses durant el judici al procés. En un comunicat valorant les sessions del judici de la setmana passada, esmenta el moment que l'advocada de Jordi Cuixart va preguntar al secretari general de CCOO sobre els seus posicionaments sobre el Pacte Nacional del Referèndum i la concentració el 20-S, "dos fets que incriminen els acusats en l'escrit d'acusació".

Marchena va interrompre l'advocada i va dir que s'estava equivocant amb la seva estratègia, perquè aquesta qüestió "no té cap transcendència". La plataforma també lamenta que no es pugui declarar en català però sí en altres llengües al marge del castellà, utilitzant traductors.

Un altre exemple de l'actitud de Marchena, continua ITW, és el moment en què l'advocada de Jordi Sànchez pregunta a un testimoni si va veure algun intent d'assaltar l'hotel on s'allotjaven membres de la Guàrdia Civil a Calella. El president va argumentar que allò no era objecte del judici. Ara bé, quan va acabar la roda d'interrogatoris, Marchena va proposar a l'advocada tornar a repetir la mateixa pregunta que ell abans havia considerat "impertinent". 

Els observadors també han titllat d'"innecessària" la intervenció de Marchena recordant que tot el que passa al judici és per "imperatiu legal". Va respondre així quan alguns testimonis asseguraven que només responien a les preguntes de Vox per "imperatiu legal". 

La plataforma està en espera de veure si es respecten els drets fonamentals dels parlamentaris i senadors encausats i que han resultat elegits en les eleccions del 28 d'abril.