Els votants de l'1-O han continuat desfilant al llarg d'aquest dimecres davant del tribunal que jutja el procés. L'estratègia de les defenses és demostrar que allà on no es van presentar els cossos policials estatals no hi va haver violència. Aquest ha estat el comú denominador de gairebé totes les declaracions. Amb petites variacions, com la del testimoni que ha explicat que agents de la Guàrdia Civil se'ls van pixar al damunt mentre es manifestaven davant d'un dels seus hotels a Calella.

El de Calella ha estat el segon testimoni de la tarda, Josep Grima. S'ha mostrat molt descriptiu. Massa, a parer del president de la sala, Manuel Marchena, que ja li ha tallat el micròfon a les primeres preguntes després que insistís repetidament que els veïns de Calella passaven "molta por" quan veien els agents que descarregaven armes al carrer i a plena llum del dia. "Una altra pregunta", ha demanat.

El jutge, però, s'ha tancat en banda, quan l'advocada Ana Bernaola, que forma part de l'equip de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, l'ha interrogat sobre les concentracions de protesta de la nit de l'1-O davant dels hotels dels guàrdies civils. El testimoni ha explicat que un agent de paisà va treure una porra extensible i va començar a colpejar una cinquantena de pacífics concentrats, fins i tot tirant pel terra un mosso. Marchena ha aturat l'interrogatori argumentant que no tenia connexió amb el que s'estava veient. El mateix testimoni ha replicat que allò va passar l'1-O. "A vostè no li he preguntat", l'ha fet callar. I Bernaola ha deixat de preguntar.

Això no obstant, mentre seguien les preguntes de la defensa i de les acusacions, els membres del tribunal han mantingut un ràpid debat des dels seus llocs, i en acabar i sense donar més explicacions, Marchena ha indicat a Bernaola que, si ho volia, podia formular les seves preguntes.

I aquí, sí. El testimoni ha pogut explicar que es van concentrar una cinquantena de persones davant d'un dels hotels on s'hostatjaven els guàrdies civils, que els agents van respondre amb actituds xulesques i provocadores, jugant amb les armes i porres extensibles. "Sembla que se'ns van orinar damunt d'alguns dels concentrats. Perquè diverses persones notàvem que ens anaven caient coses", ha relatat el testimoni que ha explicat que també va rebre escopinades.

El veí de Calella ha explicat que van denunciar els fets, incloent-hi l'informe del veterinari del gos d'una noia al qual van apallissar amb la porra extensible.

Un altre tret que es repeteix en aquests testimonis de la defensa és la protesta davant les preguntes de l'acusació particular de Vox i la puntualització que responen per imperatiu legal. Aquesta situació ja es va produir ahir, però avui ha estat una constant. Per això, ja amb el primer intent de la tarda, Marchena ho ha volgut tallar d'arrel.

Tan bon punt Josep Marimon, votant de Vilanova del Vallès, ha pronunciat les paraules 'qüestió de principis morals' en el moment en què ha arribat el torn de Vox, Marchena l'ha frenat abans no deixés anar el discurs de l'imperatiu legal.

"Miri, miri, miri, miri. Vostè contestarà el lletrat de l'acció popular pel mateix imperatiu legal que ha respost les defenses, el ministeri fiscal i l'advocada de l'Estat. Vostè ara no pot fer cap discurs", ha advertit mentre el testimoni intentava posar cullerada. "No, no, no interrompi. Així que prescindeixi de qualsevol valoració i contesti les preguntes. Faci'm cas". I el testimoni ha fet cas.

El veí de Calella ha estat més ràpid i ha deixat anar un "responc per imperatiu legal com a persona feminista". Igual com Guadalupe Prades, de Caldes de Montbui, que, un cop ha plantejat Vox la pregunta, ha fet sentir la protesta.