Read in English

Diversos diputats i eurodiputats internacionals de diversos països que són a Catalunya com a "observadors internacionals" convidats per Diplocat, han criticat l'ús de la "força" de la policia espanyola per aturar el referèndum. La delegació ha presenciat diversos vídeos amb imatges de policies nacionals i guàrdies civils intentant entrar en alguns col·legis electorals de Catalunya, i han demanat desplaçar-se fins als llocs on s'estava impedint votar per poder presenciar-ho "in situ".

Molts d'ells han denunciat la situació de Catalunya a través de les xarxes socials, mentre visitaven diversos centres de votació afectats per la repressió policial. Alguns d'ells han adjuntat fotografies de les càrregues policials i han apel·lat a la Unió Europea a pronunciar-se sobre el tema.

La membre del comitè de les Illes Fèroe Magni Arge ha estat molt dura en la seva reacció i s'ha preguntat si aquests fets estan passant a l'Europa del 2017 o a la de 1937.

El portaveu d'aquesta delegació, l'exministre d'Afers Estrangers eslovè Dimitri Rupel, també ha afirmat en unes declaracions fetes al centre cívic Cotxeres de Sants de Barcelona que consideren "molt preocupant" que el Govern vulgui "impedir per la força" el referèndum. Segons el portaveu d'aquesta delegació internacional el que està passant a Catalunya li causa "tristesa" perquè "la policia espanyola interfereix un procés democràtic com és que els ciutadans puguin votar".

"El matí havia començat bé, i nosaltres érem optimistes, perquè vèiem molta gent impacient per anar a votar als col·legis electorals, i també perquè hi havia urnes i paperetes", ha explicat. "No obstant això, -ha afegit- ara veiem que hi ha molts problemes perquè la policia espanyola intenta impedir el vot usant la força, tancant col·legis electorals".