Nova baixa al cos de la Guàrdia Civil després de la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos. Aquest dimecres ha estat el tinent general Fernando Santafé, cap del Comandament d'Operacions de la Guàrdia Civil i considerat com el número 3 del cos.

El seu lloc, segons ha informat el Ministeri de l'Interior, l'assumirà el general de divisió Félix Blázquez. Blázquez era fins ara autoritat nacional de coordinació de les actuacions per fer front a la immigració irregular a la zona de l'estret de Gibraltar, mar d'Alborán i aigües adjacents.

La decisió es produeix després del cessament del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, cap de la Guàrdia Civil a Madrid, i de la dimissió del número dos del cos, el director adjunt, Laurentino Ceña. 

En un comunicat, el Ministeri de l'Interior justifica que el canvi "s'emmarca en el nou impuls" que es vol donar "a la Guàrdia Civil davant dels reptes de la seguretat del segle XXI". Santafé serà proposat per ocupar un nou destí a la Direcció del Centre Universitari de la Guàrdia Civil.

Aquest és un nou capítol dels canvis que Marlaska està duent a terme dins l'institut armat. El primer va ser el cessament de De los Cobos per la causa oberta en un jutjat de Madrid contra el govern espanyol que relaciona la manifestació del 8-M amb la propagació del coronavirus.

La jutgessa va encarregar la investigació penal a la Guàrdia Civil, que De los Cobos va amagar als seus superiors per ordre de la magistrada. Tant el contingut “subjectiu” d’aquest document com el seu coneixement per una filtració als mitjans van ser els motius de la destitució fulminant.

L’informe concloïa que la Moncloa no va fer res ni per evitar la concentració multitudinària del 8-M ni altres, i apuntava contra el doctor Fernando Simón, director del Centre d’Emergències Sanitàries.