El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat aquest dijous que hi haurà 750 noves places de Mossos d'Esquadra i 250 de Bombers de la Generalitat. Aquestes incorporacions responen a algunes de les demandes que els sindicats dels cossos han fet arribar al Govern en les últimes setmanes i son un intent de rebaixar la tensió de les protestes.

La mesura presentada pel conseller busca "pal·liar el dèficit estructural" dels dos cossos implicats i no està subjecte a l’aprovació dels pressupostos, ni de la Generalitat ni de l'Estat espanyol. Aquestes noves incorporacions provenen de la taxa de reposició acumulable, que permet invertir en sectors prioritaris -com ho és en aquest cas la seguretat- els extres corresponents a altres col·lectius, que es generen per exemple en la jubilació d'efectius.

El Departament d'Interior respon d'aquesta manera a la "necessitat urgent" d'ampliar la plantilla de Mossos d'Esquadra, per tal de reforçar el cos i poder assolir la xifra de 18.267 agents que es va marcar l'any 2006 a la Junta de Seguretat de Catalunya. La previsió del Govern és que durant el 2020 es pugui arribar al nombre d'efectius acordats. Una de les dades significatives que posen de manifest la falta de personal és que fa set anys que no es gradua cap promoció de l'Escola de Policia de Catalunya.

La situació dels Bombers de la Generalitat també és crítica. El cos arrossega unes "mancances estructurals" molt severes que s'han agreujat per l'envelliment dels efectius. Els sindicats de Bombers ja van amenaçar amb querellar-se contra el Govern aquest dimecres pel col·lapse del cos i la falta d'efectius. Del total de 75 parcs del cos repartits per Catalunya, 40 estan en mínims de tres persones. Actualment, només hi ha 2.356 bombers actius.

Clima de tensió

L'anunci de noves places es produeix després que ahir més d'un centenar d'agents de Mossos d'Esquadra tallessin passades les 19 hores la Gran Via de Barcelona a l'altura de la plaça Tetuan en protesta per les seves condicions laborals i salarials. La manifestació va bloquejar la sortida de Buch de la Conselleria d'Interior i va caldre l'actuació de la BRIMO per aconseguir que el conseller pogués abandonar l'edifici. 

Durant la tarda, els representants sindicals de Mossos i membres del col·lectiu MosS.O.S. es van tornar a tancar a la seu d'Interior després que l'administració donés per acabada la reunió del Consell de la Policia, iniciada a les 16 hores. "El Departament d'Interior se'n va en bloc del Consell de Policia novament. No vol acabar amb el greuge comparatiu entre Bombers i Mossos, i no donen resposta. Ens quedem aquí", informaven fonts sindicals.

En referència als fets protagonitzats pels sindicats policials ahir, Buch ha explicat que els portaveus "sabien perfectament que no els hi podríem donar cap resposta" i que la naturalesa de la reunió d'aquest dimecres era només tractar el cas d'un expedient disciplinari i no qüestions de caràcter laboral.

Consell de Ministres

"El 21D tindrem tots els policies que puguem treballant", ha assenyalat el conseller d'Interior en ser preguntat per l'operatiu que es desplegarà demà de cara al Consell de Ministres. Buch ha assegurat que a la reunió amb el president Carles Puigdemont a Waterloo no es va parlar del 21D i ha aprofitat per afegir que els Mossos "garantiran els drets" de tots els participants.