A partir de dilluns, el Tribunal Suprem tornarà a veure passar els 25 processats pel referèndum. Bé, de fet, dels 25 n'hi aniran 18, perquè set són a l'exili. De moment, Llarena ha citat els que són a la presó perquè Serveis Penitenciaris prepari ja els trasllats des d'Estremera i Soto del Real. Per cert, Llarena ha enviat la citació mentre era a l'acte de despatxos judicials de Barcelona, el que tot fa pensar que la setmana passada va deixar signat i preparat el document.

El vicepresident, Oriol Junqueras, serà el primer a obrir aquesta nova roda de declaracions que es faran dilluns, dimarts i dimecres de la setmana que ve. Dilluns, a més de Junqueras, declaren Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Sànchez enfronta, a més, la investidura de president de la Generalitat amb la incògnita de si Llarena el deixarà o no assistir al ple del Parlament. Si s'hi nega, ja serà la segona vegada.

Dimarts declararan Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva. El conseller d'Interior està citat l'endemà de la compareixença del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a l'Audiència Nacional, i no es pot descartar que la fiscalia demani presó com ja va fer el primer cop i que, ara, Carmen Lamela no el tanqui entre reixes fins que es faci el judici.

Dimecres estan citats al Tribunal Suprem Jordi Turull, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Tots tres van entrar a la presó el 23 de març després de dir-los que estaven processats per rebel·lió.

La resta de processats se citaran al llarg d'aquesta setmana per fer-los la declaració indagatòria. Es tracta d'una declaració als acusats un cop ja hi ha la interlocutòria de processament i té com a objectius confirmar els fets que es relaten amb la versió de l'acusat.

Què és una declaració indagatòria

L'origen de la paraula "indagatòria" es relaciona directament amb el fet que el jutge vulgui fer un intent legal per saber la veritat per boca dels processats i aquests confessin. Durant la compareixença es llegirà la resolució de la interlocutòria de processament i llavors l'acusat pot no reconèixer els fets o bé assumir part d'ells matisant el que cregui que no s'ajusta a la realitat. També pot negar-los.

Habitualment, la declaració indagatòria acaba o bé amb una negació de tots els fets per part de l'acusat o bé remetent-se a les declaracions anteriors que s'han fet al tribunal. I a la pràctica, la indagatòria és un tràmit formal que es fa i representa la culminació de la fase d'investigació del sumari. És com donar al processat l'última paraula abans de fer la interlocutòria de conclusió sumarial.