Si aquest matí Podemos i el PSOE ja havien topat al govern espanyol per l'acostament del president Pedro Sánchez a Ciutadans, aquesta tarda ho han fet per Joan Carles I. L'executiu espanyol ha expressat el seu "respecte" per l'exili del monarca emèrit mentre alhora lloava Felip VI, i el vicepresident Pablo Iglesias ho ha dubtat a replicar-ho en públic.

A Podemos li és cada cop més difícil seguir la línia que imposa Pedro Sánchez. "Un govern democràtic no pot mirar cap a una altra banda ni molt menys justificar o saludar comportaments que erosionen la dignitat d'una institució clau com és la del cap de l'Estat i que són un frau a la Justícia", ha indicat, replicant obertament el comunicat oficial del seu govern.

Fonts de Moncloa havien expressat minuts abans el seu "respecte" per les decisions comunicades per la Casa del Rei [la marxa de Joan Carles I fora d'Espanya] i havien posat de manifest el seu "reconeixement de el sentit de l'exemplaritat i transparència que sempre han guiat el rei Felip VI des de la seva arribada a la Prefectura de l'Estat".

"La pretensió d'impunitat per presumptes delictes greus per ni més ni menys que un excap d'Estat produeix un enorme dany a la democràcia", ha insistit en canvi Iglesias.

No s'ha estat de titllat l'exili de Joan Carles I de "fugida a l'estranger", que deixa la monarquia espanyola "en una situació molt compromesa". "Per respecte a la ciutadania i a la democràcia espanyola, Joan Carles I hauria de respondre pels seus actes a Espanya i davant del seu poble", ha afegit.

El gir que està fent el president Pedro Sánchez cap a Ciutadans ja estava convertint per si mateix el govern espanyol en una olla a pressió, per les estratègies contraposades del PSOE i de Podemos. La bona sintonia que s'ha posat de manifest aquest matí en l'entrevista que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha mantingut amb el portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, ha encès les alarmes a la formació de Pablo Iglesias, perquè apunta que Ciutadans serà el soci preferencial per aprovar els pressupostos de l'Estat.

El que va aparèixer com el govern més progressista de la història està deconstruint amb una gran rapidesa aquesta imatge i s'està convertint per l'acció de Sánchez en un govern estrictament pragmàtic per assegurar-se majories parlamentàries. El càlcul del PSOE és que Podemos aguantarà quedar descol·locat, perquè preferirà no abandonar l'executiu espanyol, després dels esforços que va fer per arribar-hi.

El malestar de la direcció de Podemos és descomunal i confirma que l'executiu de coalició espanyol està entrant en una fase de forta tensió. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, la número dos de Podemos al govern espanyol, ho ha fet públic aquesta tarda amb expressions fortes. "Cs governa gràcies a Vox, per això no és creïble que donin suport a les polítiques centrals del govern de coalició. Qui mira cap a la dreta no és el govern, sinó una part d'ell. Complir l'acord de govern implica cuidar la majoria parlamentària que el va fer possible", ha indicat. La tensió interna al govern espanyol ja ni tan sols es dissimula.