No hi ha hagut la reunió que reclama Junts entre el candidat republicà, Pere Aragonès, i el secretari general del partit, Jordi Sànchez, però sí una nova conversa telefònica aquesta tarda, segons fonts del partit de Carles Puigdemont, que ha desencallat un contacte entre els les delegacions negociadores de les dues formacions. La trobada ha servit perquè Junts reiterés a Esquerra la reclamació d'un acord de legislatura per evitar noves eleccions.

Els negociadors s'han reunit telemàticament aquesta tarda i el candidat republicà no hi ha participat. Junts, havia condicionat la trobada a una reunió prèvia, presencial o telemàtica, entre Aragonès i Sànchez, després que ahir ho van acordar així per telèfon. No obstant, finalment la conversa s'ha limitat a una nova trucada aquesta tarda.

Junts: govern de coalició

Durant la reunió, els negociadors que hi han participat en nom de Junts, Sànchez i Josep Rius, han traslladat a Esquerra "la urgència de reprendre les converses per formar un govern de coalició", segons ha fet saber a través d'una nota de premsa en què ha reiterat que l'objectiu ha de ser "implementar el mandat electoral que es desprèn del 52% dels vots independentistes". "La millor manera d'evitar les eleccions és recuperar les negociacions per fer un acord de legislatura", adverteix la nota en què no es contempla la possibilitat d'un acord només per a la investidura.

La d'avui és la primera trobada que mantenen els negociadors dels dos partits des que dissabte, Esquerra va donar per acabades les converses amb Junts per a un acord de legislatura i va reclamar a Sànchez que complís el compromís que va fer públic de votar la seva investidura.

Congrés de Junts Jordi Sanchez captura

Jordi Sànchez durant la intervenció de dissabte al congrés de Junts des de Lledoners

Per la seva banda, Sànchez va limitar aquest suport a quatre diputats i condicionats a un acord previ per a la investidura, la qual cosa també ha provocat veus en contra dins de Junts. El partit ha subratllat repetidament que no cedirà de franc els vots als republicans. A més, des de Junts es va enviar un missatge intern a les bases per garantir que els seus diputats no votaran a favor d'una investidura que doni peu a un govern que no sigui independentista.

El PSC no facilitarà la investidura

Mentrestant, els republicans han obert de nou converses amb els comuns, que s'han mostrat disposats a un acord sempre que Junts no hi figuri i doni els seus vots de franc.

Per contra, el PSC ha deixat clar que no té intenció de facilitar la investidura d'Aragonès ni tan sols a través d'una abstenció, atès que el seu candidat, Salvador Illa, insisteix que és ell qui ha guanyat les eleccions.

 

A la imatge principal, la republicana Marta Vilalta i la portaveu de Junts, Elsa Artadi. / ACN