El gir sobtat que Esquerra ha donat a les converses per a la investidura de Pere Aragonès ha sorprès Junts, com ha reconegut el secretari general, Jordi Sànchez, des de Lledoners on aquest matí ha participat per videoconferència en la cloenda d'un congrés extraordinari del partit. Amb tot, Sànchez ha assegurat que mantenen l'oferta d'acord de govern amb ERC, perquè "està a tocar", i ha enviat un avís a Aragonès: Junts mantindrà l'oferiment de facilitar amb quatre vots la investidura si Esquerra tanca un pacte amb "forces no independentistes com els comuns" i la CUP, però aquest suport estarà condicionat.

"No especularem amb les eleccions, però exigirem al proper govern de Catalunya, en formem part o no, una seriositat, transparència i lleialtat que ens hauran d'explicar", ha advertit.

Minuts abans de la compareixença de Sànchez i Carles Puigdemont per cloure el congrés extraordinari del partit, i l'endemà que el secretari general de Junts havia assegurat que l'acord estava gairebé tancat, ha comparegut en roda de premsa el candidat republicà, acompanyat de l'equip negociador, i ha anunciat que l'executiva d'Esquerra havia decidit donar per acabades les negociacions i tirar endavant un govern en solitari. Aragonès ha assegurat que Esquerra recollia d'aquesta manera la proposta que va plantejar el mateix Jordi Sànchez i que ahir va reiterar en roda de premsa.

"No valen excuses"

Des de Lledoners i després d'assegurar que Junts manté la voluntat d'acord i d'insistir en què aquest és possible, Sànchez ha advertit que "no valen excuses". "No és normal renunciar a la possibilitat d'un acord estratègic quan el país està en la situació en què està", ha advertit.

Ha reiterat que no hi haurà cap inconvenient per aconseguir l'acord per part de Junts, a més d'insistir que no imposen cap mena de tutela al president de la Generalitat sinó un compromís de coordinació, perquè és imprescindible tant al Parlament com al Congrés.

Junts, segons el seu secretari general, no pretén transformar el resultat electoral per la porta del darrera, però exigeix una coordinació: "per reforçar l'autogovern i per obligar Pedro Sánchez a encarar amb condicions un diàleg i negociació que tenim intuïció que no volen fer".

Igual exigència amb el PSOE

Ha admès que els ha sorprès la determinació d’Aragonès quan, després de 83 dies, ha comminat a cedir-los els vots i ha trencat les converses per al govern de coalició. I no ha estalviat tampoc els retrets. “Ens hagués agradat que aquesta contundència que el vicepresident Aragonès ha mostrat fa una estona l’haguéssim tingut també amb el govern de Pedro Sánchez quan després d’un any i mig d’haver-li facilitat la investidura no han tingut resultats”, ha retret, per afegir: “No entenem com en aquest moments és més important el pes de 83 dies que dos anys i mig de relació amb el govern espanyol, per trencar les converses amb Junts"

Sànchez ha rebutjat per enèsim cop que Junts hagi proposat cap tutela al president de la Generalitat, i ha reiterat que la necessitat d’un espai compartit amb altres forces independentistes, perquè "només amb coordinació i unitat", com la que va representar l'1-O s'ha aconseguit avançar. 

Junts, assegura el seu secretari general, serà lleial a la taula de diàleg, però reclama "reciprocitat", si s'acaba constatant que aquesta via no dona cap resultat. "La reciprocitat que sol·licitem és elemental perquè l’independentisme tingui un recorregut si arriba el moment en què aquesta taula no dona els fruits esperats", ha reblat.

D'altra banda, el Congrés de Junts ha servit per escollir el diputat Josep Pagès com a defensor del militants i a l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, com a presidenta del Consell Nacional.

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez en la seva intervenció des de Lledoners.