La Generalitat ha començat a estudiar tots els casos pendents de judici per aldarulls i atemptat contra l'autoritat en què està personada com a acusació particular. N'hi ha una trentena. Els funcionaris públics tenen dret a assistència jurídica, però després de les pressions i dels nombrosos casos contra activistes es va decidir personar-se només com a acusació particular en els casos que hi hagi lesions. Fonts del Govern han confirmat a ElNacional.cat que es retiren del cas dels set acusats pels aldarulls en la concentració que hi va haver a la Ciutadella el dia de la investidura fallida de Carles Puigdemont com a president. Entre els altres casos d'acusats independentistes dels quals, finalment, la Generalitat es va retirar del cas hi ha el d'un jove jutjat fa més d'un any.

El judici està previst per a aquest proper 25 de novembre i només tindrà l'acusació de la Fiscalia. Els acusats són veïns d'Arenys de Munt, Barcelona, Pont de Vilomara, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Vilanova i la Geltrú. Els motius de la retirada de l'acusació de la Generalitat, segons les fonts consultades, és perquè durant la instrucció judicial no s'ha pogut acreditar ni provar que els acusats lesionessin els mossos. El 14 d'octubre els advocats d'Alerta Solidària que representen els set acusats van fer una petició a la Generalitat perquè es retirés de l'acusació. 

L'ofensiva de la defensa

Els advocats d'Alerta Solidària denuncien que han estat "seguits, fotografiats, investigats i tancats fins a 24 hores" i que "ara, tres anys i mig després, el muntatge policial cuinat a la Conselleria d'Interior de JuntsxCat ens comporta una acusació per desordres públics, per agredir i per lesionar agents dels Mossos d'Esquadra". Una imputació que, segons els advocats, ha estat "traslladada als jutges espanyols, per reprimir el dret a protesta en el període de més mobilització que ha tingut l'independentisme". "Així és com ens van aturar a totes i a tots per tornar al processisme actual", conclou el grup d'encausats en un comunicat.

"Veient com la Fiscalia compra a gust la versió policial i ens carrega amb penes d'entre 2 i 4 anys, ens sembla encara més esperpèntica l'acusació de la Generalitat, que a tots set, i per igual, ens exigeix 2 anys de presó. Ens mantenen reprimits fins a l'últim minut", denuncien públicament en un comunicat on exigeixen al Govern de la Generalitat "la retirada immediata de l'acusació particular com ha fet en dos altres casos en què es jutjava altres independentistes detinguts aquell mateix dia 30 de gener del 2018".