Pressió sobre Cambray. L'espanyolisme no ha trigat a iniciar una nova ofensiva judicial contra la Generalitat i la Conselleria d'Educació amb l'objectiu de forçar l'aplicació del 25% de castellà que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I tot plegat només unes hores després que hagi acabat el termini que va donar el TSJC en la seva interlocutòria de fa unes setmanes, que obligava aplicar la sentència a tot estirar el 31 de maig. La Generalitat, immersa en una estratègia per evitar el 25% basada en la llei pactada per Esquerra Republicana, Junts, PSC i els comuns, i un decret del Govern, s'ha limitat a emetre instruccions per als centres, que l'espanyolisme considera insuficients. I aquest dimecres ho han demostrat.

Primer ha estat el torn de les agrupacions Hablamos Español i Convivencia Cívica. Ambdues han presentat una denúncia conjunta contra el mateix conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a qui acusen d'un delicte de desobediència i un altre de prevaricació perquè consideren que ha "desobeït" la sentència del 25%. De fet, han criticat que a les instruccions que va enviar el mateix titular del Departament a les escoles "s'insta expressament a desobeir el mandat del tribunal", i centren la mirada en una de les preguntes del qüestionari, que fa referència a si el projecte lingüístic de cada centre evita l'ús de percentatges. "És un clar estratagema per no complir la sentència", lamenten.

1.500 euros diaris de multa

I aquesta tarda ha estat el torn d'Escuela de Todos, entitat que aplega una quinzena d'associacions que operen amb l'únic objectiu de fer complir el 25% a Catalunya. El seu text també assenyala directament Cambray, i demana al TSJC que declari "que el conseller d'Educació no ha donat compliment" a la seva interlocutòria, i que el requereixi perquè "de manera immediata i efectiva dicti les instruccions necessàries perquè tots els alumnes catalans rebin" una assignatura més en castellà. Més enllà, per evitar els entrebancs del Govern, aposten perquè el tribunal es dirigeixi directament a totes les direccions de totes les escoles. I encara més: el document exigeix al TSJC que "s'imposi al senyor Gonzàlez-Cambray o a aquella persona que el substitueixi en el càrrec, si s'escau, una multa coercitiva de 1.500 euros diaris si no consta que tots els alumnes catalans rebin un mínim del 25% de la docència" en castellà.

"En lloc d'un dia d'alegria, avui ha estat un dia de clara desobediència", ha lamentat la plataforma, després que avui no s'hagi començat a aplicar la sentència. Els principals càrrecs d'Escuela de Todos també han al·legat que el Govern actua contra els "estàndards internacionals" perquè afirma que incomplirà la sentència del tribunal. "Només pot dir que la recorrerà", adverteix. També han volgut manifestar que "ningú està en contra de la llengua. Només volem convivència".

Arrimadas: "Cambray és un brètol"

Les entitats espanyolistes s'han sumat a l'ofensiva de Ciutadans, que aquest matí ha optat per situar també el conseller Cambray sota pressió. De fet, per a emfatitzar l'interès que tenen els taronges per aplicar el 25%, ha vingut la presidenta nacional del partit, Inés Arrimadas, a presentar una denúncia contra el conseller a la Fiscalia Superior de Catalunya. Arrimadas ha acusat Cambray d'actuar "com un brètol" contra les famílies i els directors d'escoles que volen respectar i complir la llei, i respectar un projecte de cohesió social. El text de la denúncia assenyala directament Cambray, però també les altres "autoritats públiques responsables" de l'incompliment del 25%, que són altres càrrecs dintre de la Conselleria d'Educació. La líder taronja també ha advertit que no deixaran "ni un instrument" sense utilitzar per aconseguir el 25% de castellà a les aules catalanes.