El rei emèrit comença a perdre el compte del número de fronts oberts que té a la justícia. Mentre a Suïssa i a Espanya té dues investigacions obertes per les suposades comissions de l'AVE a la Meca i el cas Carol, sobre les escoltes telefòniques, que continua obert a l'Audiència Nacional, ara se n'hi suma un altre. Izquierda Unida ha aconseguit que finalment el Tribunal Suprem espanyol es plantegi portar a tràmit la querella contra Joan Carles I per tràfic d'influències i constitució de grup criminal.

En aquest grup crimina, també inclouen Corinna Larsen, l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, els empresaris Juan Miguel Villar Mir i Juan Villalonga, el comissari jubilat de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, l'advocat suís Dante Canónica i el cosí de l'emèrit, Álvaro Orleans de Borbó.

Un procés suspès que ara torna

L'estiu del 2019, la Sala Segona del Tribunal Suprem va decidir arxivar la causa que Esquerra Unida i el Partit Comunista espanyol van presentar. Es va arxivar en un temps rècord i es va inadmetre la querella mig any després. Aquest passat estiu, el partit va tornar a demanar "reobrir la present causa derivada de la presentació de querella criminal per part d'aquesta representació".

Ara, els querellants han tingut més sort i el Suprem ha informat que ja han rebut l'escrit on se sol·licita la reobertura d'aquesta causa especial. Un desenllaç diferent del primer intent on el ponent designat per portar la causa va ser el magistrat Manuel Marchena Gómez i va decidir mirar a una altra banda.

Marchena s'hi va negar

El partit IU ha convençut ara el Suprem amb aquest argument: "Havent cessat la causa que va fonamentar l'arxiu d'aquestes actuacions davant aquesta Excma. Sala, en aquest cas el sobreseïment provisional de la peça 5 de les DP 96/2017 seguides en el jutjat central d'instrucció n. 6, sent a més que hi ha nous elements probatoris que obren en les diligències d'investigació 38/2018 remeses per la Fiscalia Anticorrupció a la Fiscalia del Tribunal Suprem davant els indicis de comissió de fets delictius per part de l'aforat SM Joan Carles de Borbó, procedeix reobrir la present causa derivada de la presentació de querella criminal per part d'aquesta representació ".

manuel marchena EPManuel Marchena / Foto: EP

Els comunistes al·leguen que ja no val l'argument que el Suprem va emprar fa un any sobre que "els fets denunciats ja van ser objecte d'investigació i van ser arxivats pel jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional". Més enllà de Marchena, ha estat el titular del jutjat, Manuel García-Castellón, qui ha decidit obrir la porta a tirar endavant la querella. IU està convençuda que pot tirar endavant perquè després que el Suprem decidís arxivar la causa especial, "ha continuat aflorant diversa informació incriminatòria amb relació als fets objecte de la querella". 

Querella per amenaça de mort

La querella demana la imputació de 13 delictes, set dels quals impliquen directament Joan Carles, i són per suborn, contra la Hisenda Pública, administració deslleial, frau, tràfic d'influències, constitució de grup criminal, blanqueig de capitals, encobriment, amenaces de mort, descobriment i revelació de secrets, omissió del deure de perseguir delictes i corrupció entre particulars.

Des de PCE, IU i el Fòrum d'Advocats i Advocades d'Esquerra ja van retreure en el seu dia per escrit al Suprem que hagués decidit "ometre qualsevol tipus d'instrucció que pogués desembocar en la confirmació o determinació de l'autoria dels greus fets denunciats".