Un article del Financial Times culpa la Constitució del 1978 dels tripijocs que han portat tants problemes judicials a Joan Carles I, pel blindatge especial que fa de la seva figura. "Si la Constitució espanyola tingués un sistema eficaç de controls i equilibris hauria estat impossible que les suposades irregularitats de Joan Carles s'haguessin produit durant dècades sense que ningú -tant ministres del govern, com alts funcionaris i personal de la Casa Reial, personal de seguretat, serveis d'intel·ligència, diplomàtics, empresaris o periodistes- denunciés aquests comportaments i provoqués una ràpida investigació", indica.

El text, de l'advocada Miriam González Durántez, vinculada al Partit Liberal britànic, afegeix que a Espanya no seria possible un procés judicial com el que afecta al president dels Estats Units, Donald Trump, engegat per la denúncia d'un funcionari. "La Constitució del 1978 va ser un èxit perquè va aconseguir una estabilitat política envejable quan Espanya feia la transició a la democràcia. Però amb el pas del temps, l'enfoc per a l'estabilitat ha acabat per erosionar el sistema polític espanyol. Si hi hagués un sistema de control efectiu per fer que el sistema polític passés comptes, potser no hi hauria tants espanyols desencantats amb la política", afegeix.

Financial Times

"L'escàndol reial mostra que Espanya necessita una democràcia més responsable", indica Financial Times

Segons l'article, la raó per la qual el sistema polític espanyol va atorgar aquests drets al monarca (la inviolabilitat) "és que, quan es va redactar la Constitució del 1978, l'objectiu principal era preservar l'estabilitat política del país. Després de 40 anys de dictadura, Espanya estava en transició cap a la democràcia", assenyala.

Apunta que Espanya està en un atzucac, perquè la reforma constitucional tampoc és gens fàcil. "Tenint en compte les persistents amenaces a la unitat de l'Estat espanyol que fan l'independentisme català i el basc, la reforma de la Constitució és sens dubte un desafiament. Si es gestiona malament, podria descarrilar el sistema polític, i a la vegada es podria dividir el país. Però convertir una Constitució antiquada en una fortalesa farà poc per assegurar la seva supervivència", ha manifestat.