La tensió aflora i les discrepàncies que hi ha en el si d'Unidas Podemos són cada vegada més evidents. Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha aprovat, a proposta de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, el cessament d'Amanda Meyer, que fins ara era la seva cap de gabinet. Es dona la circumstància que Meyer forma part de l'executiva d'Izquierda Unida, és una persona de confiança d'Alberto Garzón i és també dirigent del Partit Comunista d'Espanya, formació a la qual milita Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol. En el seu lloc, ha estat nomenada pel càrrec Lidia Rubio, periodista i membre del Consell Ciutadà de Podemos.

Rubio, graduada en Periodisme per la Universitat Rey Juan Carlos, fou cap de premsa d'En Comú Podem entre 2016 i 2018. Més endavant, també es va encarregar de la comunicació en l'època d'Irene Montero com a portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos i, des del 2020, Rubio es va convertir en la cap de premsa de Montero quan aquesta última va assumir la titularitat del Ministeri d'Igualtat. Des del departament que lidera Irene Montero, han explicat, segons recull Europa Press, que aquest cessament es materialitza per un "canvi d'etapa" a la direcció del gabinet una vegada ja s'ha aprovat la llei del 'només sí és sí'. "Amanda Meyer ha estat fonamental i essencial a l'equip del Ministeri d'Igualtat i en tots els projectes legislatius impulsats", defensa el Ministeri, que aposta per aquest relleu per encarar el darrer any i mig de legislatura.

Les dificultats en l'entesa a Andalusia

La decisió arriba en plena campanya electoral a Andalusia, on se celebraran comicis legislatius el proper 19 de juny. L'esquerra del PSOE va ser protagonista durant la precampanya per les dificultats mostrades a l'hora d'arribar a un acord per tal que Podemos, IU i Más País es presentessin conjuntament a les eleccions. Inicialment, aquestes discrepàncies tenien a veure amb el presidenciable a la Junta d'Andalusia. La formació lila apostava per Juan Antonio Delgado; mentre que la resta de partits que formen la coalició s'inclinaven per Inmaculada Nieto. La negociació es va apurar fins a l'últim moment, quan es va acordar que Nieto seria la candidata. Això va provocar un endarreriment molt important a l'hora de presentar i formalitzar la candidatura de Por Andalucía, fins a l'extrem que no es va arribar a temps perquè Podemos estigui inscrita de manera formal a la documentació que van enviar a la Junta Electoral.

En les darreres setmanes, s'ha convertit en estrany que Yolanda Díaz, Ione Belarra i Irene Montero coincideixin en un acte. De fet, Díaz no va assistir a la Festa de Primavera que va organitzar el partit lila a València. Durant la campanya andalusa, sí que està previst que la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, faci actes conjunts amb la secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra. Tal com explica la Cadena SER, ambdues seran a l'acte de Por Andalucía aquest dissabte a Còrdova. El dimarts 14, a Dos Hermanas, Díaz repetirà amb Belarra i està previst que s'hi sumin Irene Montero i Alberto Garzón, líder d'IU i ministre de Consum. En canvi, la titular del ministeri de Treball i Economia Social serà l'única que coincidirà amb Íñigo Errejón. Els dos participaran aquest diumenge a un acte d'aquesta coalició a Màlaga, on no hi haurà ningú de Podemos. El cap de files de Más País debutarà a la campanya andalusa aquest dimecres amb Inmaculada Nieto, membres d'Izquierda Unida i la líder de Más País Andalucía, Esperanza Gómez.