Nova crisi entre els socis del govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos. El canvi de retòrica del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la reforma laboral no ha sigut gens ben rebut pels seus socis de govern. Sánchez ha passat d'assegurar una reforma laboral que posaria "punt final" a la legislació de 2012 a anunciar que la reforma només afectarà "algunes coses" del marc laboral que va crear el Partit Popular.

Sánchez va explicar ahir, després d'assistir a la cimera del G20, que s'ha de "reconstruir algunes de les coses que es van fer malament el 2012", però que igualment "s'ha de mirar cap endavant". Aquestes paraules xoquen frontalment amb les promeses que va exclamar en el Congrés del PSOE de fa menys d'un mes, on va prometre que posaria "punt final" a la legislació del 2012. 

Els socis esclaten

Els seus socis de govern han reaccionat a les paraules del president espanyol. El primer que ho va fer va ser el líder de Más País, Íñigo Errejón, que va criticar que Sánchez ara "eviti parlar de derogació" de la reforma laboral i va recriminar que "no pot quedar-se a mig camí".

Errejón TUIT

El següent va ser el portaveu dels socis de Sánchez, Pablo Echenique, que va piular: "Pacta sunt servanda" ("el pactat obliga"), acompanyat de l'acord de coalició en el que remarca el punt 1.3 del pacte: "Derogarem la reforma laboral".

Echenique TUIT

El partit que recentment ha descartat esmenar els pressupostos de l'Estat, EH Bildu, també ha criticat les paraules de Sánchez. La portaveu de la formació independentista basca, Mertxe Aizpurua, ha criticat al president socialista que passi de parlar de "derogació total" a dir que vol "reconstruir algunes coses". Aizpurua ha avisat que "és hora d'abandonar els eufemismes i les ambigüitats i derogar la reforma laboral com es va comprometre el govern". També ha recordat que "toca complir amb les demandes de la majoria social". De fet, Bildu va votar a favor de la pròrroga de l'estat d’alarma a canvi d'aquest compromís.

Aizpurua TUIT

Aïllament internacional

A tot això s'ha d'afegir que Sánchez va reconèixer l'aïllament internacional i va assegurar que no tenen prevista cap reunió bilateral amb el president dels Estats Units d'Amèrica, Joe Biden: "No ho tenim a l'agenda".

Sánchez va valorar la curtíssima conversació amb Biden com una trobada "amistosa i cordial" i va considerar al seu homòleg americà com un "aliat". Tot i que el president de França, Emmanuel Macron, entre d'altres, sí que s'ha reunit amb Biden, el president socialista ha esperat ser convocat a "futures reunions per tractar temes més precisos".

Imatge principal: Yolanda Díaz i Pedro Sánchez Europa Press