Els desplaçaments del president dels Estats Units d'Amèrica, Joe Biden, al G20 han sigut espectaculars. Una extensíssima delegació de més de 80 vehicles ha acompanyat a Biden pels carrers de Roma. Des d’ambulàncies, cotxes blindats, policia i cotxes oficials han protagonitzat un espectacle contradictori, ja que Biden ha vingut a Roma per assistir a una cimera sobre l'emergència climàtica.

La desfilada de vehicles pels carrers de la capital italiana ha despertat sorpresa entre els periodistes que han presenciat el pas de la delegació americana. Molta gasolina i CO2 per dur al president a parlar sobre el canvi climàtic i com frenar-lo. Tot i les contradiccions, els líders del G20 han acordat mantenir el sostre de l'escalfament global en 1,5 graus i emprendre accions per afrontar el problema.

Un acord esperat

El juliol passat la trobada dels ministres d'Energia i Medi Ambient del G20 va fracassar a l'hora d'establir aquest objectiu comú, després que la Xina i Índia, grans contaminants, es neguessin a acceptar-lo. La intenció del G20 era consensuar una postura comuna de cara a la Cimera de Nacions Unides per al Canvi Climàtic (COP26) que arrenca avui a la ciutat britànica de Glasgow (nord).

L'acord està "pràcticament tancat, falta només algun serrell" sobre altres qüestions, han agregat les fonts.

Inversions de 100.000 milions

De moment el G20, els membres del qual acumulen el 80 % de la riquesa i el 60 % de la població del món, ha consensuat inversions per 100.000 milions d'euros perquè els països en vies de desenvolupament puguin implementar polítiques que els permetin respectar els compromisos mediambientals. I s'han acordat mesures per posar en marxa al llarg d'aquesta dècada, que encara no han transcendit.

Les negociacions han estat difícils, ja que es tracta d'una qüestió difícil per l'exigència de limitar les emissions i la producció industrial de les potències. Per això el primer ministre amfitrió, l'italià Mario Draghi, minuts abans que transcendís l'acord, ha instat els seus socis del G20 a Roma a assolir un pacte per mantenir l'escalfament global en 1,5 graus, després que al juliol la Xina i l'Índia el rebutgessin.

"Alguns de nosaltres es pregunten per què estan portant el nostre objectiu climàtic de 2 graus a 1,5 Per què? Perquè ho diu la ciència", ha advertit Draghi, president de torn del G20, davant dels seus socis en el plenari de la capital italiana.

Imatge de la delegació americana pels carrers de Roma