Ja fa vint dies de les eleccions municipals del passat 26-M i aquest dissabte s’han constituït els ajuntaments d’arreu del territori català. El mandat 2019-2023 comença a les comarques de Ponent amb un rècord històric: totes les capitals tindran alcaldies independentistes, una fita mai aconseguida degut a la força que tenia el PSC a la zona.

A les comarques lleidatanes una trentena de municipis han quedat fragmentats i han necessitat d’enteses per tirar endavant els governs. D’altres, han revalidat els mandats i podran gaudir d’àmplies majories. ERC s’ha fet finalment amb el poder a Lleida ciutat, però Junts per Catalunya ha aconseguit mantenir el lideratge a bona part de les capitals de comarca. Ara, els municipis afronten quatre anys de nous acords, lideratges renovats i grans canvis als consistoris.

Lleida fa història

L'aval dels comuns i Junts per Lleida al candidat d'ERC, Miquel Pueyo, ha arrabassat la Paeria al PSC després de 40 anys d’hegemonia de govern socialista.ERC i PSC van empatar a set regidors, tot i que els republicans van vèncer en vots; Junts per Lleida va aconseguir 6 representants, Ciutadans un total de 3, els comuns 2 i el PP uns altres 2. Així doncs, Pueyo té 15 vots, un més que la majoria absoluta.

ERC i JxCat han anunciat que formaran un govern de coalició. Pueyo va dir aquest divendres que les dues formacions havien acordat no només un acord d'investidura, sinó que treballen en l'horitzó ''d'un govern d'entesa'', al qual esperen també sumar a En Comú. De moment, el que ja ha avançat és que la Paeria adoptarà mesures en relació als presos i exiliats i que també es crearà una comissió sobre l'1-O. 

La Crida per Lleida – CUP no s’ha sumat a l’acord i ha anunciat que continuarà la seva acció política des de l’oposició, que serà, diuen, especialment reivindicativa i exigent en la consecució d’una ciutat socialment justa. En aquesta línia, la formació li ha regalat un llaç groc a Pueyo i li ha exigit que el pengi al balcó del consistori com a “mostra del compromís del proper ajuntament en la defensa de les llibertats col·lectives i en la denúncia de l’existència de preses polítiques i exiliades a l’Estat Espanyol”.

Per la seva banda, el candidat socialista, Fèlix Larrosa s'ha erigit com a nou cap de l'oposició i ha assegurat que exercirà el càrrec de forma ''lleial i contundent'' i de forma constructiva i assegura que posarà la ciutat per davant. A més, ha assegurat que els socialistes li oferiran suport puntual a Ricomà per a aquells ''projectes importants de ciutat''.

Lleida

Tremp té nom de dona

Maria Pilar Cases (ERC) serà la nova alcaldessa de Tremp gràcies a un acord de govern entre la formació republicana i Junts per Tremp. D'aquesta manera es reedita el pacte de govern pels pròxims quatre anys a l'Ajuntament de la capital del Pallars Jussà. Cases es convertirà en la primera alcaldessa de Tremp.

Amb aquesta aliança de les formacions independentistes es deixa fora del govern municipal de Tremp, Compromís, llista guanyadora en les eleccions del 26-M amb 6 regidors. ERC en va obtenir 4 i Junts per Tremp, un total de 3.

Tremp

Balaguer, sense misteri

Jordi Ignasi Vidal, d'ERC, repetirà com alcalde a Balaguer després de guanyar les eleccions amb majoria absoluta amb 9 regidors i ampliar-la amb quatre representants respecte el 2015. L’anterior legislatura, Vidal governava amb el suport dels socialistes, però les aliances es van anar deteriorant i van trencar el pacte a mig mandat per les diferències entre els dos partits arran del procés independentista i la intervenció de la Generalitat amb l'aplicació del 155.

Ara, a ERC no li caldrà entrar al joc de pactes i gaudirà de majoria absoluta els propers quatre anys.

Balaguer

L’independentisme es reparteix La Seu d’Urgell

Junts per la Seu i ERC han arribat a un principi d’acord per garantir la governabilitat de l’ajuntament de la Seu d’Urgell durant els propers 4 anys. L’acord, anunciat aquest divendres, contempla el repartiment de l’alcaldia en funció dels resultats del 26-M, que va donar 5 representants a Junts i 4 a Esquerra. Per aquesta raó, Jordi Fàbrega (JxCat) assumiria 27 mesos l’alcaldia i Francesc Viaplana (ERC) l’ocuparia els 21 mesos restants.

Seu d'Urgell

Majoria absoluta de JxCat a Mollerussa

Marc Solsona, de Junts per Catalunya, ha tornat a guanyar a Mollerussa amb majoria absoluta amb 9 regidors, dos menys que el 2015. Aquesta és la segona majoria absoluta consecutiva que aconsegueix a la capital del Pla d'Urgell, ja que l’any 2015 va aconseguir 11 regidros amb CiU Solsona ja va aconseguir 11 regidors amb CiU al 2015, la segona majoria absoluta consecutiva a la capital.

Mollerussa

Monterde seguirà com a alcalde de Sort

Som Poble i Junts per Sort han acordat un pacte de govern que permetrà que Raimon Monterde, cap de llista de Som Poble, segueixi com a alcalde de Sort per segona legislatura consecutiva.

Som Pob va aconseguir 5 regidors dels 11 possibles, seguit de Fem Municipi-ERC, amb Maleni Barbero al capdavant, amb 3 regidors, Junts per Sort, amb 2 i el PSC amb 1.

Sort

Les Borges Blanques continua amb Mir al capdavant

A les Borges Blanques, Enric Mir, de Junts per Catalunya, ha tornat a repetir la majoria absoluta amb 7 regidors, tot i perdre’n 1 respecte el 2015. La fusió de les llistes d'ERC i la CUP, BxRep - AM, candidatura encapçalada per Josep Farran,  finalment no ha pogut fer front a Mir i ha aconseguit ha obtingut 6 representants al consistori.

Borges Blanques

JxCat aconsegueix l'alcaldia a Cervera

El ple d'investidura celebrat aquest dissabte a la Paeria de Cervera ha escollit Ramon Augé, de Junts per Catalunya, com a nou paer en cap. L'elecció ha estat possible amb els vots del PSC i de la formació independents SIF, tot i que Esquerra va ser la força guanyadora de les eleccions municipals. 

Cervera

ERC fa fora JxCat a Tàrrega

Maria Alba Pijuan ha estat proclamada aquest dissabte com a nova alcaldessa de Tàrrega per majoria absoluta amb els vots de la seva formació, ERC (5), la CUP (3) i e PSC (2). D'aquesta manera, la fins ara alcaldessa i presidenta en funcions de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, de JxCat ha perdut el càrrec tot i ser la força més votada el 26-M amb 7 regidors. Pijuan és la primera alcaldessa d'una força d'esquerres a la capital de l'Urgell en una corporació que està formada per més dones (10) que homes (7).

Tàrrega