L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha fet honor al seu històric nom de “cinturó roig”. Els socialistes van guanyar àmpliament les eleccions municipals a la zona i han aconseguit fer-se amb grans alcaldies que havien perdut. El PSC ha obtingut la majoria absoluta en vuit municipis metropolitans, cinc més de les que tenia fins ara, i ha crescut en bona de municipis. Tanmateix, també hi ha ciutats tradicionalment oàsiques en què mantenen el lideratge altres forces. Com han quedat les alcaldies als consistoris del cinturó barceloní?

Albiol no aconsegueix Badalona

Àlex Pastor (PSC) continuarà sent alcalde de Badalona, després de l'acord in extremis a què han arribat les forces d'esquerres per investir-lo, malgrat les desavinences entre ells demostrades en les darreres setmanes i amb el record encara viu de la moció de censura de fa un any. Tot i que fins aquest divendres les posicions entre les esquerres estaven molt enrocades, els partits, finalment, s’han unit per evitar que el popular Xavier García Albiol sigui alcalde.

Cal recordar que el PSC va ser qui ara tot just fa un any va prendre l'alcaldia a Dolors Sabater, dels comuns, amb una moció de censura que va comptar amb el suport del PP i Cs. Tot i això, Sabater ha dit que han donat aquests vots als socialistes per "responsabilitat" i evitar que Badalona tornés a governar Albiol, a qui ha titllat de xenòfob, racista i corrupte". Tot i això, ha fet un discurs molt crític contra Pastor i ha lamentat que no l'hagi tinguda en compte durant la negociació.

Ajuntament de Badalona

El PSC recupera Sabadell

La cap de llista del PSC a Sabadell i guanyadora de les eleccions municipals, Marta Farrés, serà la nova alcaldessa de la ciutat. Els socialistes han arribat a un acord amb Podem per fer un govern "progressista i no independentista". Tot plegat després que en les darreres setmanes ERC hagi tractat de configurar un executiu alternatiu al del PSC sumant esforços amb La Crida per Sabadell, Junts per Sabadell i Podem que finalment no s’han aconseguit.

Farrés ja ha avançat les dues primeres mesures que emprendran tan bon punt sigui investida: un pla integral d'inversió als barris i recuperar el servei d'oncologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí. El que no ha respost és si retirarà la pancarta que exigeix l'alliberament dels polítics presos que hi ha a la façana de l'Ajuntament

D'aquesta forma el PSC recupera l'alcaldia de la capital vallesana, que va perdre ara fa quatre anys després del cas Mercuri. Després de 79 alcaldes homes, ara, Sabadell tindrà una dona al capdavant del consistori.

Tanmateix, Farrés ha hagut de sortir escortada de l'Ajuntament després del ple d'investidura. Més de 200 persones s'han concentrat a les portes del consistori per expressar el seu rebuig pel que consideren "el retorn del bustisme" i la "corrupció". A més, han exhibit fotografies de l'època en què Farrés va ser regidora de l'exalcalde Manuel Bustos.

Sabadell

Tot per Terrassa aconsegueix l’alcaldia amb el suport d’ERC

Jordi Ballart va ser batlle socialista de Terrassa a partir de l’any 2012, quan Pere Navarro va deixar el càrrec. A les eleccions de 2015 va revalidar l’alcaldia amb el PSC, però dos anys després va estripar el carnet de la formació i va deixar el consistori pel desacord amb la línia repressiva del partit en l'àmbit nacional amb l’aplicació del 155 i la pèrdua de confiança de l’equip de govern. Enguany, s’ha tornat a fer amb el tro. Aquest cop, amb un nou partit, Tot per Terrassa, i 10 regidors.

La formació de Ballart i ERC-MES, amb 5 regidors, han arribat a un acord de govern que farà que l’exsocialista es converteixi en nou alcalde. Com a mà dreta, Ballart tindrà l’actriu Rosa Boladeras.

Terrassa

Els convergents perden Sant Cugat, un municipi històric

Després de 32 anys d’hegemonia convergent, ERC, PSC i la CUP han arribat a un pacte per desallotjar JxCat de l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès. Mireia Ingla es convertirà aquest dissabte en la primera alcaldessa no convergent del municipi.

Amb aquest pacte, les tres formacions sumen un total de 13 regidors, 5 dels republicans, 4 dels socialistes i 3 de la CUP, els suficients per investir un alcalde alternatiu a la llista més votada, que va ser JxCat amb 9 regidors.

Tanmateix, el plenari d'aquest matí ha viscut moments de gran tensió.“155” i “3%” són els dos lemes que els assistents han cridat des del primer moment. Els detractors del pacte d’esquerres acusaven la nova alcaldessa de pactar amb el 155 (PSC), i els favorables a Mireia Ingla recordaven a Junts per Catalunya, amb l’exalcaldessa Carmela Fortuny al capdavant, el cas del 3%.

Sant Cugat

Majoria socialista a grans poblacions

Bona part de L'Àrea Metropolitana, com a és habitual històricament, ha quedat tenyida de vermell amb majories absolutes socialistes. L’Hospitalet (amb Núria Marín), Santa Coloma de Gramanet (amb Núria Parlon), Gavà (amb Raquel Sánchez), Viladecans (amb Carles Ruíz), Sant Boi (amb Lluïsa Moret), Sant Joan Despí (Antoni Poveda), Esplugues (Pilar Díaz) i Cornellà (Antonio Balmón) inicien uns mandats de majories sense dubtes als consistoris, que els permetran tirar endavant projectes en solitari. En aquestes poblacions no caldrà entrar al joc de pactes i gaudiran de majoria absoluta els propers quatre anys.

A l'Hospitalet de Llobregat, el municipi més gran amb majoria, Núria Marín ha revalidat l'alcaldia i ERC, que ha passat de 2 a 5 regidors, s’ha convertit en la segona força local per davant de Ciutadans.

El Prat

Les eleccions municipals eren especials pel Prat del Llobregat després de la renuncia de Lluís Tejedor, alcalde des del 1982. L’hereu a la candidatura d'En Comú, Lluís Mijoler, ha mantingut els resultat amb 11 regidors i es convertirà en el nou alcalde.

WhatsApp Image 2019 06 20 at 09.46.59

Pacte antipopular a Castelldefels

El PSC, Movem En Comú Podem i ERC han tancat un acord de govern a Castelldefels per blindar el Partit Popular. D'aquesta manera, i per segon mandat consecutiu, el popular Manu Reyes, guanyador dels comicis amb vuit regidors, es quedarà de nou a l'oposició. Així, l’alcaldessa en funcions, la socialista Maria Miranda, ho seguirà sent tot el mandat i que els caps de llista dels comuns, Candela López, i ERC, Jordi Maresma, seran primer i segon tinent d'alcalde respectivament.

Castelldefels
El consistori de Sitges, campió en fragmentació

Com ja s'augurava, la fragmentació ha estat un dels majors problemes amb què han topat els consistoris en les noves legislatures. Però si hi ha un cas extrem és el de l’Ajuntament de Sitges, on hi han entrat fins a nou formacions. Aquesta extrema fragmentació ha provocat que ERC, guanyadora de les eleccions per primera vegada, ho hagi fet amb només 4 de 21 regidors, el mateix nombre que Junts per Catalunya, que tenia l'alcaldia des del 2011.

Finalment, ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges governaran plegats. D’aquesta manera, el nou govern l’encapçalarà, Aurora Carbonell (ERC), i el formaran 8 dels 21 regidors del ple.

WhatsApp Image 2019 06 20 at 09.47.01

JxCat i el PSC reediten pacte a Vilafranca del Penedès

Junts per Vilafranca (JxCat) i el PSC governaran junts a Vilafranca del Penedès una nova legislatura. La formació independentista i els socialistes reeditaran el pacte que mantenen des del 2013. Amb l’acord, el cap de llista de JxCat i actual alcalde en funcions, Pere Regull, s’assegura la majoria absoluta amb 12 dels 21 regidors del ple després d’haver guanyat les eleccions el passat 26-M amb 7 representants.

L’entesa amb el PSC suposa un cop de porta a ERC, amb qui JxCat havia mantingut converses les últimes dues setmanes per intentar una coalició independentista. Els republicans han obtingut 5 regidors i l’endemà de les eleccions ja s’oferien a crear un govern “100% republicà”, mentre refusaven rotundament qualsevol entesa amb el PSC.

Vilafranca del Penedes

ERC governarà per primer cop a Vilanova i la Geltrú

Olga Arnau (ERC) serà la nova alcaldessa de Vilanova i la Geltrú gràcies al suport de tots els partits independentistes. Serà la primera alcaldessa que tenen els republicans a la ciutat, després que l’alcaldia se l’hagin anat repartint durant quaranta anys el PSC i CiU.

Així doncs, Arnau serà investida dissabte amb 13 vots (7 d’ERC, 3 de JxC i 3 de la CUP).

Vilanova i la Geltru

Continua l’hegemonia de Mayoral a Granollers

Josep Mayoral (PSC) ha revalidat l’alcaldia de Granollers després de tornar a guanyar per majoria les eleccions municipals. Mayoral és alcalde des de l'any 2004, quan van substituir Josep Pujadas. Des de llavors ha estat reelegit amb majoria absoluta en les eleccions municipals de maig de 2007, 2011 i 2015. Ara, el socialista afronta quatre anys més en què gaudirà d’un govern continuista sense necessitat de pactes.

Granollers

 

Minoria socialista a Molins de Rei

 El socialista Xavi Paz ha estat investit nou alcalde de Molins de Rei  gràcies a ser la força més votada el passat 26-M i als set regidors obtinguts. Sense el suport de cap grup, Paz ha estat escollit en segona votació després que la resta de grups votessin els seus candidats. Tot i que haurà de governar en minoria, Paz ha deixat clar després de ser investit que en les pròximes setmanes treballarà per "aconseguir un govern fort". El socialista substitueix en el càrrec Ramon Sánchez, de JxCat, batlle durant poc més de dos mesos després de rellevar Joan Ramon Casals quan aquest va marxar per ser cap de gabinet del president de la Generalitat, Quim Torra.

Els socialistes tornen a governar Mataró

El socialista David Bote va aconseguir duplicar la representació al consistori mataroní amb 13 regidors i, sumant els dos regidors dels Comuns, governarà amb majoria els propers quatre anys. En el darrer mandat, Bote va començar pactant amb Convergència, però va trencar l'acord dos anys després arran de l'1-O.

Dues alcaldies decidides a cara o creu

L’Alt Penedès ha viscut dues anècdotes inèdites aquest 26-M. Santa Fe del Penedès i Sant Cugat Sesgarrigues han hagut de decidir l’alcaldia a cara o creu. A Santa Fe hi va haver un empat total a 124 vots entre Junts per Santa Fe i l'Alternativa Independent per Santa Fe –adscrita a la Federació d'Independents de Catalunya (FIC)–. El candidat dels independents, l'alcalde en funcions Jordi Rius, va proposar partir-se el mandat, però Jordi Bosch va rebutjar-ho. Finalment, la jugada li va sortir bé i el sorteig el va afavorir.

A Sant Cugat Sesgarrigues s’ha produït la mateixa situació: PSC i ERC van empatar a vots, a 267, i va ser un jutge de Vilafranca qui va determinar que finalment l’alcaldia anés als republicans.

Imatge: Nuria Parlon /ACN