Ple d'infart a Badalona. A menys d'una hora perquè comencés la constitució del nou ajuntament, tot estava obert i el nom del nou alcalde era encara una incògnita. Malgrat que aquest divendres les posicions entre Guanyem-ERC i PSC estaven molt enrocades i un pacte per evitar que el popular Xavier García Albiol fos alcalde semblava pràcticament impossible, les reunions d'última hora entre les forces d'esquerres han propiciat un gir de 180 graus en els esdeveniments.

El socialista Àlex Pastor seguirà com a alcalde de la ciutat, malgrat ser la tercera força, i ho ha aconseguit gràcies als vots de Guanyem-ERC, Badalona en Comú i JxCat. Tot i que els socialistes van ser qui ara tot just fa un any van prendre l'alcaldia a la líder de Guanyem, Dolors Sabater, amb una moció de censura que va comptar amb el suport del PP i Cs, finalment li han donat els vots per evitar un govern de García Albiol.

Negociacions 'in extremis' i amb "xantatges"

Sabater ha defensat que, malgrat que els socialistes han rebutjat tots els acords que els havien posat sobre la taula, la coalició Guanyem-ERC ha donat els seus vots a Pastor per "responsabilitat" i per evitar que tornés a governar Albiol, a qui ha titllat de xenòfob, racista i corrupte". Tot i això, ha volgut estar molt crítica amb Pastor, a qui ha acusat d'haver fer un "xantatge lamentable" durant les negociacions i de ser "irresponsables" portant-les al "límit".

Guanyem-ERC, que va quedar com a segona força per darrere Albiol, havia arribat a oferir al PSC un pacte per partir l'alcaldia -dos anys i dos anys- i fins i tot s'havia ofert que Dolors Sabater fes un pas al costat, però el PSC no s'ha mogut ni un pam en les tres setmanes de negociacions: si no votaven Pastor com a alcalde, ho seria Albiol. 

Alex Pastor Dolors Sabater - Sergi Alcàzar

Malgrat això, Pastor ha volgut fer un discurs conciliador un cop ha sortit reelegit i s'ha compromès a "estudiar tots els escenaris i treballar pel govern progressista que la ciutat necessita". Tot i això, no ha aclarit a quines forces oferiria entrar a l'executiu municipal.

A Albiol se li escapa de nou l'alcaldia

A l'altra banda del plenari, i amb cara de circumstància, hi havia Albiol, que tot i guanyar les eleccions per tercer cop consecutiu i amb un ampli avantatge respecte els seus adversaris, ha tornat a veure com la vara se li escapava de nou de les mans. Malgrat aquest divendres semblava que acariciava l'alcaldia, davant les evidents diferències entre Guanyem-ERC i PSC, finalment s'ha quedat sense governar.

Xavier Garcia Albiol PP Badalona - Sergi Alcàzar

En el seu discurs, Albiol ha acusat als socialistes d'actuar amb "deslleialtat" i d'haver-los "traït", recordant que fa un any els va donar l'alcaldia votant a favor  de la seva moció de censura a Sabater. En aquests sentit ha avisat que no els ajudaran durant la legislatura i ha defensat que no els "enganyaran dues vegades". "No ens vinguin a buscar, no ens trobaran", ha afegit.

 

El líder popular ha reconegut que sent "tristor" i "vergonya" per com "s'ha consumat la traïció a la voluntat dels veïns de Badalona", segons les seves paraules. En aquest sentit, Albiol ha acusat a la resta de partits de tenir una "obsessió" amb que ell no governi, que considera que va en contra dels "interessos de la ciutat", i els ha acusat de tenir "odi i rancor".