Albert Royo (Barcelona, 1977) va ser secretari general del Diplocat entre el 2013 i el 2017, quan va ser cessat del càrrec com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. A partir d’aquell moment va quedar atrapat en una successió d’investigacions que s’escampen com a mínim en quatre casos, entre el Tribunal de Comptes i tribunals ordinaris de Barcelona. L'Audiència ha confirmat el seu processament, juntament amb una trentena d'alts càrrecs, en el cas instruït al jutjat número 13 sobre els preparatius del referèndum. Pel mateix cas també l'investiga el Tribunal de Comptes. A més, ahir li van comunicar que el Tribunal de Comptes li demana també respondre sobre 4,5 milions d’euros vinculats amb l’acció exterior de la Generalitat, i que el jutjat 18 de Barcelona l'investiga per aquest tema, al costat de Raül Romeva i alts càrrecs d'Exteriors.

Té molts fronts oberts...
Tenim un cas al jutjat 13, sobre l’1-O, que va començar a principis del 17 i encara estem amb la instrucció oberta, perquè s’ha reobert per a noves diligències. Portem tres anys i mig ja amb aquesta instrucció. En paral·lel hi ha el cas al Tribunal de Comptes, pels mateixos fets. Al Tribunal de Comptes ens van posar una fiança de 6 milions, sobre la investigació de l’1-O, mentre que la fiança del jutjat 13 van ser 4 milions.

Pel mateix cas de l'1-O, el Tribunal de Comptes ens van posar una fiança de 6 milions i el jutjat 13 una altra de 4 milions

Ens quins altres casos l'investiguen?
Arran de l'aplicació del 155 el Tribunal de Comptes es va quedar tota la documentació comptable sobre Acció Exterior de la Generalitat. Porten 3 anys analitzant-la del dret i pel revés per veure què hi poden trobar i com ens poden enganxar. El 29 de juny ens comunicaran la quantitat que ens estan reclamant. El meu advocat ha aconseguit que li concretin els conceptes i les quantitats corresponents al Diplocat i pugen a 4,5 milions.

I també té un cas penal per aquesta mateixa investigació?
El Tribunal de Comptes ha enviat la documentació a Fiscalia perquè investigui si hi ha delictes criminals. Ahir em van comunicar que ja hi ha una nova investigació, un nou cas sobre tota l’acció exterior de la Generalitat des del 2011 fins al 2017, que porta el jutjat instrucció 18 de Barcelona.

És una barbaritat. T’estan atacant per terra, mar i aire. No saps exactament què porta qui, i amb instruccions llarguíssimes

Per tant, té 4 casos...
Sí, i sembla que hi ha alguna altra cosa en un tercer jutjat. És una barbaritat. Una cosa que demanaré és que s’unifiqui tot en una mateixa causa, encara que no me'n surti. Això és una indefensió, t’estan atacant per terra, mar i aire. No saps exactament què porta qui. I, a més, amb instruccions llarguíssimes.

A la investigació del Tribunal de Comptes sobre l’acció exterior del Govern de què l’acusen?
El Tribunal de Comptes bàsicament acusa de mala gestió. Posen en qüestió la major part de l’activitat del Diplocat entre el 2013 i el 2017. Els 4,5 milions que investiguen és gairebé tota la nostra despesa d’activitat d’aquells anys, des dels programes de visitants internacionals, temes culturals, missions d’observació... Consideren que és inconstitucional, que no teníem potestat per fer-ho. I hi afegeixen suposades irregularitats administratives, que no tenen rellevància delictiva, però els serveix per fer-ho més gros. Quan nosaltres vam fer això, mai ningú no ens va dir que no ho poguéssim fer. Les altres comunitats autònomes fan el mateix. Però ens volen fer pagar la internacionalització del cas català. Volen un càstig exemplar perquè a ningú se li ocorri mai més explicar-nos al món. Sempre anàvem molt amb compte, però és igual. Que ens hàgim explicat aquells anys és el que no accepten. Per això aquestes xifres. És totalment esbojarrat.

Ens volen fer pagar la internacionalització del cas català. Volen un càstig exemplar perquè a ningú se li ocorri mai més voler explicar-nos al món

Tenen alguna capacitat per recórrer?
No. A aquestes alçades no. A més, al Tribunal de Comptes fan el que volen. A l’Ana Botella li van posar una sentència de 25 milions d’euros i després l'hi van perdonar. Fan el que volen. És un escàndol.

Quines possibilitats té que s’acabi desestimant el cas?
Això tirarà endavant. Igual que el 13, que en principi no havia d’anar enlloc. El govern espanyol no controla absolutament res, o perquè no pot o perquè no vol, i la Fiscalia i la judicatura tenen la seva pròpia agenda política i l’estan implementant.

Havíem de pagar una fiança de sis milions d’euros i ens van embargar perquè no teníem aquests diners, fins que va intervenir la Caixa de Solidaritat

I un cop el dia 29 de juny se’ls comuniqui la quantia que investiga el Tribunal de Comptes, què passarà?
Ens donaran 15 dies per pagar. Tu pagues anticipadament, és el que van fer en el cas de l’1 d’octubre. Vam pagar una fiança de sis milions d’euros. Ens van embargar perquè no teníem aquests diners. Gràcies a la Caixa de Solidaritat es va finançar i ens van aixecar l’embargament dels comptes. Aleshores et jutgen i, si et declaren innocent, et tornen els diners.

Per tant, el procediment de la fiança ja el va viure amb la causa de l’1-O, quan van pagar tant al Tribunal de Comptes com al jutjat 13...
Sí. L’únic que va acceptar el 13 va ser que dels sis milions que ens demanaven de fiança, van descomptar els dos milions que es van pagar al Tribunal Suprem pel mateix concepte. Però el Tribunal de Comptes va dir que el seu cas no tenia res a veure amb aquell i que aquí es veuen les responsabilitats comptables. Et fan pagar dos cops, amb l’agreujant que, a més, al procediment penal et fiquen a la presó. Primer t’enfonsen la família i després et fiquen a la presó.

Et fan pagar dos cops, amb l’agreujant que a més al penal et fiquen a la presó

Com es pot respondre a això?
L’única esperança que tinc és que la Caixa de Solidaritat pugui aixecar aquests diners. Si no, ens embargaran, el pis i els comptes. L’altra vegada ho van fer amb molt mala llet. Ho decidia la secretària judicial del 13, va passar el rasclet dues vegades en 15 dies pel meu compte bancari. Van anar a acarnissar-se. A més, havien de deixar un mínim per viure i no el van deixar. També van treure el que necessitava per pagar la hipoteca, tot i que no ho podien fer. Em van deixar a zero.

En quinze dies em van prendre dos cops els diners del compte. Havien de deixar un mínim per viure i no el van deixar. També van treure el que necessitava per pagar la hipoteca, tot i que no ho podien fer

Això es tornarà a repetir amb els casos sobre l'acció del Diplocat?
Ara no sé si ho faran amb tanta mala llet o no. Jo compto que a l’agost ens ho executen.

I en cas que no pugui pagar la Caixa de Solidaritat les fiances?
Seguirem embargats. Com que el meu pis és compartit, en el pitjor dels casos podrien executar l'embargament, treure a subhasta la meitat del pis. En cas de persones que siguin propietaris únics, ho perden tot.

Si amb el pis no cobreixes, vius embargat tota la vida. T’intervenen els comptes i s’ho van quedant tot

I si amb la meitat del pis no es cobreix?
Vius embargat tota la vida. T’intervenen els comptes i s’ho van quedant tot. Et deixen 800 euros al mes i la resta s’ho van quedant. Si ets assalariat directament demanen que la nòmina vagi a Hisenda. Si ets autònom, qualsevol cosa que entra al compte, t’ho prenen.

I la part penal?
Personalment és la que més em preocupa. Ens estan aplicant tota la legislació anticorrupció, la més dura que tenen i amb penes més altes, en casos que són clarament polítics. Això és el que és complicat.

Al tribunal penal ens estan aplicant tota la legislació anticorrupció, la més dura que tenen i amb penes més altes, en casos que són clarament polítics

Quina pena podria ser?
No ho sé encara. A partir de 50.000 euros ja són dos anys de presó. Jo estic entre la franja alta i la baixa. En el segon cas, el del jutjat 18, reclamen una suma molt més alta. Tota l’acció exterior d’aquests primers cinc anys. Suma molt més. Encara no sabem en què es concretarà l’acusació del 18, però pot ser molt gran.

Han portat el cas a les Nacions Unides. Què és exactament el que han denunciat?
El doble càstig, el fet que et puguin jutjar pel penal i reclamant el mateix pel tribunal de Comptes.

Recorreran a Estrasburg?
Sí, però hem d’exhaurir la via espanyola. El mateix que passa amb els que estan a la presó.

Ens tenen moltes ganes. Si una batalla no la van guanyar va ser la del relat internacional, i això ens ho faran pagar. No hi haurà pietat i aniran a totes

Sembla que tot plegat serà llarg, doncs...
Això m’està passant a mi i a molta altra gent. Som molts que estem afrontant això. En el nostre cas ens tenen moltes ganes. Si una batalla no van guanyar va ser la del relat internacional, i això ens ho faran pagar. No hi haurà pietat i aniran a totes.