Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, CUP i Comuns han registrat conjuntament una proposició de llei al Parlament dirigida a la Mesa del Congrés dels Diputats per garantir el servei de caixer automàtic en els municipis en risc d'exclusió financera. La proposició, que parteix de la proposta del conseller Jaume Giró, també incorpora, a proposta dels grups signants i del Departament d'Empresa i Treball, una disposició addicional per garantir l'atenció presencial d'acord amb el mandat de diverses resolucions aprovades, davant del fet que el Govern no té competències per regular l'obligatorietat d'instal·lar caixers als municipis que no en disposin. Amb aquesta iniciativa es pretén regular la instal·lació d'un caixer automàtic de proximitat en zones rurals i urbanes on actualment no n’hi ha, i és fruit de l'estudi i anàlisi de la situació actual que ha dut a terme els darrers mesos la Conselleria.

El fonament de la proposició de llei es basa en el fet que l'accés als serveis bancaris no és una mera conseqüència d'una activitat mercantil, sinó un veritable dret del ciutadà, que no ha de ser obviat pels poders públics. L'actual context del sector financer ha suposat que el 2021 un total de 443 municipis catalans (un 46,78% del total) no comptaven amb una oficina bancària ni un caixer automàtic, segons dades del Banc d'Espanya. Això suposa gairebé 250.000 ciutadans en risc de vulnerabilitat financera. Amb aquesta llei es vol regular un mínim de serveis: retirada i ingrés de diners en efectiu; pagament de rebuts i tributs; consultes de moviments i saldos; obtenció d'extractes; i realització de transferències. 

La proposició de llei defineix que els municipis en risc d'exclusió financera hauran de comptar, com a mínim, d'un caixer automàtic en el seu terme municipal, i el servei es prestarà en condicions d'accessibilitat universal, estant operatiu les 24 hores del dia. Les despeses d'Instal·lació i manteniment del servei del caixer automàtic no es podran repercutir en les persones usuàries, tot i que sí que podran cobrar les comissions aplicables amb caràcter general.

12 mesos

Pel que fa als terminis, la proposició de llei preveu un mes per elaborar una primera llista de municipis en risc d'exclusió financera afectats, que s'haurà de publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El Banc d'Espanya enviarà al ministeri competent en Economia el primer catàleg de municipis. A partir d'aquí, les entitats financeres faran les seves propostes d'instal·lació voluntària de caixers, sens perjudici que dos o més proveïdors puguin fer la seva oferta en un mateix municipi. Des de la notificació de l'últim acte administratiu, els prestataris del servei comptaran amb un termini d'un mes per activar el caixer automàtic. Tot plegat, sumant tots els tràmits, el caixer hauria d'estar disponible i en servei en un termini d'uns 12 mesos.

A mitjans del mes de març el ple del Parlament ja va aprovar una moció de Junts per Catalunya en la qual instava la Generalitat a elaborar propostes per garantir l'accés als serveis bancaris amb caixers automàtics "amb independència del municipi", una qüestió que va ser aprovada per unanimitat, i també que han de ser les entitats financeres les que assumeixin el cost d'aquests caixers.