Nova cita judicial per al raper Valtònyc. El pròxim 21 de novembre serà jutjat de nou a Sevilla per un presumpte delicte de provocació per cometre un delicte d'atemptat i un possible delicte d'amenaces agreujades per haver animat a matar guàrdies civils durant una actuació a Marinaleda el 31 de març de 2018, segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat ElNacional.cat. Valtònyc podrà declarar per videoconferència des de Brussel·les. La fiscalia li demana 4 anys de presó i una sanció de 3.600 euros pel delicte d'atemptat. Si no comprovessin aquest delicte, el tribunal demanaria 3 anys de presó pel delicte alternatiu d'amenaces. Aquesta petició es va sumar a l'acusació particular que exerceix l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC).

Valtònyc s'ha manifestat a través de les seves xarxes socials i ha lamentat que "després d'haver lluitat durant 5 anys l'altre condemna i finalment poder viure tranquil a Bèlgica, ara ho volen intentar per una altra via". Amb tot, ha advertit que "ells no ho deixaran córrer, però nosaltres tampoc. Marxem ja".

Cap delicte comès

En l’escrit de defensa de Valtònyc, el penalista Gonzalo Boye, exposa que no està d’acord amb les acusacions i que demana l'absolució del cantant.  Hi afirma que “sense que existeixin fets constitutius de cap delicte, no s’ha de parlar d’autoria, ni de circumstàncies modificatives, ni de pena ni de responsabilitat civil derivada d’un delicte no comès". Pel judici, l'advocat demana la declaració del raper, i dels dos agents de la Guàrdia Civil que van fer l’informe incriminatori, del qual avança que l'impugnarà.

La batalla judicial de Valtònyc

El raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc, fa 5 anys que es troba exiliat a Brussel·les després de ser condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. El maig de 2022, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va rebutjar la seva extradició, després de reexaminar el seu cas. El tribunal només va examinar la sentència pel que fa al delicte d'injúries en general; és a dir, si els insults de Valtònyc al rei en les seves cançons serien un delicte a Bèlgica, segons el Codi Penal del país. Finalment, la Fiscalia belga no va recórrer contra la sentència del Tribunal de Gant que denegava l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas (Valtònyc), de manera que l'euroordre per la qual l'estat espanyol el reclama queda definitivament arxivada. "El fiscal ha decidit no recórrer", comunicava la Fiscalia. Així s'acabava la batalla judicial del cantant a Bèlgica, després de quatre anys a l'exili per les lletres d'unes cançons.

Persecució d'Espanya a Valtònyc

El gener d'aquest 2023 es va presentar a Brussel·les el documental We Won't Shut Up (en anglès, 'No callarem'), protagonitzat per rapers que han patit represàlies per les lletres de les seves cançons, Valtònyc, Elgio i Pablo Hasél. El film denuncia la repressió contra la llibertat d’expressió i se centra en els casos d'aquests tres artistes, que comparteixen la seva història des de tres punts de vista diferents: el de la inhabilitació, la presó i l’exili. La cinta recull l’única entrevista que s’ha pogut gravar d'Hasél a la presó de Ponent a Lleida. La pel·lícula oscil·la entre el documental musical i el documental social i de denúncia i ha comptat amb el suport popular d’una campanya de Verkami que va recollir, en 40 dies, 89.075 euros de 868 mecenes.