La reunió entre Félix Bolaños i el president del Tribunal Suprem s’encalla: s’ajornarà per segona vegada, i se celebrarà finalment, si tot va bé, el dijous 21 de desembre a dos quarts de sis de la tarda. Així ho confirmen fonts de l’entorn del ministre de la Presidència i de Justícia, argumentant que la seva agenda estarà tan carregada aquest dimarts que és impossible celebrar una reunió amb Francisco Marín Castán. Bolaños haurà de participar al Consell de Ministres, que acostuma a celebrar-se cap a les nou del matí del dimarts, i també es preveu la seva assistència a la tradicional copa de Nadal de la Moncloa de les dotze del migdia, a més de l’obligada assistència a la sessió de control al govern del Senat a les 15 h.

La setmana passada, però, el motiu per suspendre la trobada entre tots dos no va ser d’agenda, sinó polític. I tenia també nom i cognoms: Míriam Nogueras. Unes declaracions de la líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats contra els jutges espanyols van indignar la cúpula judicial. "L'atac personal a l'anterior president del Tribunal Suprem, un president de Sala i dos magistrats del tribunal no tenen precedents i no es correspon amb els requisits mínims de la separació de poders en un estat de dret", assenyalava Marín Castán en una carta. Això va provocar que el president del Tribunal Suprem decidís cancel·lar la seva reunió amb Félix Bolaños, amb motiu dels pactes als quals ha arribat ja el PSOE amb Junts durant aquest inici de legislatura.

La cap de files de Junts a Madrid va referir-se a personalitats com el jutge del judici del Procés, Manuel Marchena, el coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, el tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos i el jutge Francisco Pérez de los Cobos, l’expresidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel, l’expresident del CGPJ Carlos Lesmes, el jutge d’instrucció del judici del Procés, Pablo Llarena, i la instructora del cas de Sandro Rosell, Carmen Lamela, com a “personatges obscurs i indecents”.

 

En el seu discurs, Míriam Nogueras va criticar que els “còmplices de la politització de la policia i de la justícia espanyola” serien “cessats i jutjats immediatament” en un “país normalitzat democràticament”. I va lamentar que, en canvi, a l’estat espanyol “tota aquesta gent té via lliure per seguir retorçant la llei i els drets i per acusar molts independentistes catalans de terroristes només per la seva ideologia”. I això, va lamentar, “ha passat davant del silenci còmplice de molts” dels qui aquest dimarts eren a l'hemicicle durant la tramitació de la llei d’amnistia.

Bolaños es compromet a “treballar pel prestigi dels jutges”

Félix Bolaños es va veure obligat a comprometre's davant del Tribunal Suprem a "treballar pel prestigi dels jutges", després que Francisco Marín Castán decidís cancel·lar una reunió entre tots dos a causa de les declaracions de Míriam Nogueras contra els jutges espanyols. Així li va assegurar el ministre de la Presidència i de Justícia en una trucada telefònica. Ambdues parts van pactar ajornar la cita a aquest dimarts, 19 de desembre, però la reunió ha tornat a cancel·lar-se.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!