Les peces del nou Govern encara no han acabat d'encaixar del tot. JxCat ha fixat un organigrama d'executiu que preveu un resort, a partir del nomenament de comissionats, per garantir el normal funcionament dels departaments encapçalats per consellers restituïts, actualment a la presó o l'exili. Aquest comissionats, a més, hauran d'assumir la conselleria en el moment que els seus titulars siguin suspesos, un cop acabi la instrucció del cas 1-O o bé arran un recurs de l'Estat contra el seu nomenament. No obstant, s'està estudiant la possibilitat que Presidència, que serà assumida per Jordi Turull, no tingui comissionat i que sigui Elsa Artadi qui assumeixi aquest departament quan es produeixi aquesta situació.

De moment, el nom d'Artadi s'ha situat al capdavant del departament d'Empresa. No obstant, no està descartat que acabi assumint també el paper de portaveu del Govern. Aquesta circumstància donaria tot el sentit a la decisió de posar sota la seva batuta el departament de Presidència en el moment en què no el pugui encapçalar Turull. A favor d'aquesta opció pesa també el fet que Artadi es perfila com un dels puntals de JxCat a l'executiu i que, tenint en compte que Quim Torra no té experiència com a gestor polític, s'està intentant reforçar el seu entorn a Presidència per garantir-li el suport necessari al palau de la Generalitat.

De moment, el departament de Territori, que assumirà Josep Rull, tindrà com a comissionat Damià Calvet, i amb Lluís Puig a Cultura la comissionada serà Laurà Borràs. En cas que aquest esquema sigui també adoptat per ERC si finalment és restituït Toni Comín a Salut, com ell vol i el seu partit s'hauria compromès, el comissionat seria David Elvira.

El paper d'Artadi no és l'únic que encara està en construcció. A la cuina de JxCat encara no està clar el perfil d'algunes conselleries, com Governació, i en funció del contingut que se li doni, es decidirà el nom del seu titular, tot i que, per aquest departament, al qual es vol atribuir tota la carpeta d'Agenda Digital s'apunta el nom del Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró. Qui sí apareix amb claredat és Interior, que quedaria en mans de Miquel Buch.

El que també es considera tancat és que Eduard Pujol es quedarà al Parlament i que, un cop Artadi passi al Govern, la responsabilitat del grup parlamentari passi a mans de l'alcalde de Valls i un dels diputats més propers a Puigdemont, Albert Batet.

Tampoc pel que fa ERC els membres del Govern apareixen encara del tot tancats. Precisament avui, hi ha hagut una nova reunió del president del partit, Oriol Junqueras, a Estremera amb el secretari d'Economia, Pere Aragonès, que serà el pes pesat dels republicans a l'executiu.

El diputat Joan Tardà va anunciar que les conselleries de Justícia i Agricultura quedaran en mans de les diputades Ester Capella i Teresa Jordà, mentre que s'ha assegurat que a Ensenyament repetirà Josep Bargalló, que ja va ser conseller amb el tripartit. Per a Salut s'havia apuntat l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, però aquest nom resta pendent del futur de Comín. Chakir El Homrani és el nom que s'ha apuntat per a Afers Socials. Amb tot, la falta de paritat entre els consellers republicans podrian provocar algun canvi.