Com era d'esperar, tenint en compte els regidors amb què compten, el PSC i ERC seran les dues formacions amb més responsabilitat al nou govern quatripartit de Badalona. L'Executiu, integrat també per En Comú Podem i Junts, estarà liderat pel socialista Rubén Guijarro, que rellevarà Xavier García Albiol (PPC) si prospera la moció de censura en contra seva prevista per al proper 8 de novembre. En qualsevol cas, tot sembla ben lligat després que Guanyem hagi confirmat el seu suport a la moció, tot i les discrepàncies amb els socialistes.

Fonts coneixedores de les negociacions han avançat a EFE i confirmat a ElNacional.cat que, a més de l'alcaldia, el PSC tindrà dues regidories, la de Govern i Seguretat i la de Territori, Habitatge i Salut, que compartirà amb els comuns, així com la quarta i la sisena tinences d'alcaldia.

Per la seva banda, ERC comptarà amb la primera tinença d'alcaldia, que ostentarà el seu actual portaveu, Àlex Montornés, i amb la cinquena, i estarà al capdavant d'Hisenda, Recursos Interns i Personal i Impuls de Ciutat i Reconstrucció Covid, de la qual dependran al seu torn les àrees de Medi Ambient, Cultura i Mobilitat.

Els comuns i Junts comptaran amb una regidoria i una tinença d'alcaldia respectivament: la segona per als morats i la tercera per als postconvergents, que estarà a càrrec del departament de Protecció social a les persones i Impuls Comercial.

Pel que fa als districtes, el PSC assumirà el quart i el sisè; ERC, el cinquè; els comuns, el dos i el tres, i Junts, l'u.

Badaloní i neutral

El repartiment del cartipàs ha transcendit després que ahir presentessin les línies estratègies del nou govern, "centrat únicament a Badalona" i "garant de la neutralitat institucional" en temes que vagin més enllà del municipi -com el procés-, amb el qual es proposen "recuperar la dignitat" de la ciutat.

Cal recordar, però, que en la presentació, Guijarro no va voler avançar la composició del govern i va al·legar que el ple era el dia 8 i que la moció encara s'havia de fer. 

Guanyem, a l'oposició

El nou Executiu neix sense tenir garantida la governabilitat, ja que Guanyem Badalona no en formarà part després d'haver-se desmarcat en un primer moment de les negociacions i haver apostat per sumar-se a l'equip una vegada consensuada la moció de censura. De fet, ahir mateix Guijarro també va ser preguntat per aquesta qüestió i, un cop més, no va voler descartar que entressin al govern. Tanmateix, amb el cartipàs ja decidit, la formació que liderava Dolors Sabater haurà de conformar-se amb quedar-se a l'oposició.

 

Imatge principal: presentació del futur govern de Badalona / Foto: Europa Press